Warmtenet voor woningcorporaties

De klimaatdoelstellingen van het klimaatakkoord zijn helder: we moeten het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk beperken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Voor Nederland betekent dit de overstap naar duurzame energiebronnen.

Een belangrijk onderdeel hiervan is het aardgasvrij maken van alle woningen en bedrijfspanden. Maar wat is dan een alternatieve verwarmingsmethode? Voor woningcorporaties is een aansluiting op een warmtenet een zeer aantrekkelijke optie, omdat het veel voordelen biedt.

warmtenet voor woningcorporaties

Onderhoudskosten

Langetermijn-onderhoud speelt een grote rol in het beheer van technische installaties. Bij een warmtenetaansluiting valt dit onder het systeembeheer. Er zijn geen onverwachte onderhouds-, reparatie- of vervangingskosten. Die verantwoordelijkheid ligt bij de warmteleverancier. Woningcorporaties hoeven zich hierover dus geen zorgen te maken.

Bewoners of gebruikers

Een warmtenet zorgt voor meer gemak en begrip. De aansluiting op een warmtenet betekent slechts een eenmalige installatie van de warmte-afleverset, bijvoorbeeld in de meterkast van woningen of appartementen. Het systeem is eenvoudig, wat zorgt voor makkelijke bediening door de gebruiker en minder vragen aan de beheerder. Het biedt comfort vergelijkbaar met traditionele systemen, zonder de noodzaak voor extra isolatie-investeringen. Bovendien is er altijd warm water beschikbaar, zonder de noodzaak van een boilervat.

Ruimtebeslag

Bewoners profiteren van meer woonoppervlakte en lagere kosten, omdat de warmteoplossing weinig ruimte inneemt. Een warmte-afleverset kan in de meterkast geplaatst worden en er is geen extra apparatuur zoals warmtepompen, batterijen, zonnepanelen of boilers nodig. Dit bespaart aanzienlijk in ruimte en kosten.

woningcorporaties warmtenet

Veiligheid

Een warmtenet is veiliger dan een aardgasinstallatie. Er is geen verbrandingsproces in huis, wat leidt tot minder stof en geen risico op koolmonoxidevergiftiging. Bewoners kunnen veilig in hun huis wonen zonder zorgen over gevaarlijke gassen, lekkages of het per ongeluk aan laten staan van het gasfornuis.

Geen geluid

In tegenstelling tot een warmtepomp, veroorzaakt een warmtenet geen geluidsoverlast. Warmtepompen kunnen geluidsniveaus van ongeveer 55 decibel bereiken, vergelijkbaar met een koffiezetapparaat. Een warmtenet daarentegen produceert nauwelijks geluid.

Waardecreatie panden

Alle bovengenoemde voordelen dragen bij aan de meerwaarde van zowel nieuwe als bestaande panden. Op lange termijn biedt een warmtenetaansluiting alleen maar voordelen: meer ruimte, minder elektriciteitsverbruik, stabielere prijzen, lagere onderhoudskosten, en een comfortabel en goed regelbare temperatuur.

Daarnaast is het in bestaande bouw goed mogelijk om een warmtenetaansluiting te realiseren zonder noodzakelijke extra isolatie of aanpassingen aan radiatoren. Tot slot behoren extra onderhouds-, service- en vervangingskosten tot het verleden. Het systeem is eenvoudig te gebruiken en dankzij de warmtewet is er een garantie op warmtelevering, waarbij de overheid ook de tarieven controleert.

Warmtenet aansluiting voor woningcorporaties

Aanvullende vragen?

Heb je vragen over wat een warmtenet is of wil je meer weten? We hebben de veelgestelde vragen vast voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet bij? Bekijk dan alle veelgestelde vragen hier of neem contact met ons op en stuur je vraag naar  info@warmtemetelkaar.nl

Wat betekent een nieuwe warmtenetaansluiting voor mijn woning?

Een warmtenetaansluiting vervangt uw huidige cv-ketel op aardgas. Daarvoor in de plaats komt er een kleiner kastje te hangen, een warmteafleverset. Vervolgens wordt een leiding vanuit het lokale buurtwarmtenet naar uw woning aangelegd. In veruit de meeste gevallen verandert er verder niets aan de woning, de bestaande binneninstallatie, bijvoorbeeld de radiatoren of vloerverwarming, blijft wat deze is. Extra isoleren is ook niet nodig, al adviseren wij in het kader van duurzaamheid ook om dit te overwegen.

Hoe deze aansluiting er in uw woning precies uit komt te zien is volledig afhankelijk van het soort woning. Veel aansluitingen in nieuwere huizen krijgen een warmteafleverset in de meterkast, maar als die te klein is, kan het ook op de plaats van de cv-ketel of elders in het huis zoals bijvoorbeeld een berging, een kelder, een garage of onder de trap.

Welke aanpassingen moet ik doen aan mijn huis?

Met een warmtenetaansluiting blijft uw huidige binneninstallatie van uw verwarming en uw warme tapwater precies zoals het was. Er komt wel een nieuwe leiding van het buurtwarmtenet naar uw woning, deze moet naar de locatie waar de warmteafleverset geplaatst wordt. De monteurs kijken met u naar een geschikte locatie voor de warmteafleverset en de leiding. Als dat mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een leiding die ondergronds door de fundering gaat en pas naar bovengronds komt op de plek waar de warmteafleverset komt. Of de leiding gaat door een bestaande koof of afwerking door de woning, als de warmteafleverset niet in de buurt van de voordeur kan worden geplaatst. Plaatsing is alleen mogelijk met volledige toestemming van de woningeigenaar.

Als een huis volledig aardgasvrij wordt maakt, moet misschien ook het kooktoestel worden vervangen door een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Daarnaast moet de gasmeter en het leidingwerk worden verwijderd.

Werkt mijn huidige installatie nog wel met een warmteafleverset?

In vrijwel alle gevallen blijft deze net zo werken zoals het deed. De warmteafleverset heeft namelijk exact dezelfde werking als een huidige cv-ketel: het levert warmte van 70°C aan de verwarmingsinstallatie en aan de leidingen voor het warme tapwater. U hoeft dus niets te veranderen aan uw bestaande radiatoren of vloerverwarming, of aan uw bestaande kranen of douches. Het werkt ook met vrijwel alle slimme thermostaten.

In sommige huizen staan er grotere, zwaardere cv-ketels of zijn er twee cv-ketels in gebruik. Ook voor warmteafleversets zijn er verschillende types beschikbaar, waaronder types met meer vermogen. Voordat een warmtenet wordt aangesloten, komt een monteur ter plekke de situatie bekijken: een schouwing. Dat is een belangrijk bezoek, omdat het misverstanden en teleurstellingen voorkomt.

Zijn er leidingen zichtbaar?

Wat er van de leidingen zichtbaar wordt, hangt af van uw huidige installatie en wat u met de monteur heeft afgestemd tijdens de schouwing. Er is vrijwel altijd een nette, passende oplossing te vinden en belangrijk is om te weten dat alleen iets wordt geïnstalleerd na uw uitdrukkelijke toestemming.

Moet de tuin worden open gegraven?

In de meeste gevallen is het mogelijk de leiding onder het pad naar de voordeur te leggen. Daarvoor moeten de stenen eruit, maar kan goed worden hersteld. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld door een bloemenperk of een grasveld, dat ook goed te herstellen is. Er worden geen leidingen onder een boom worden gelegd en bomen worden niet voor de aanleg weggehaald. Het is soms ook mogelijk de leiding ondergronds te persen. Dan hoeft er vrijwel niet gegraven te worden.
Onthoud uw nummer. Klik hier om naar het formulier te gaan