Aansluiten op het warmtenet in Ede

De fossiele brandstoffen zoals aardgas en olie veroorzaken de klimaatverandering. Daarom moeten we in Nederland van het aardgas af. Misschien vraag je je af: hoe dan? Waar begin ik?

In Ede kunnen huizen, kantoren, winkels, bedrijven en openbare gebouwen zich aansluiten op het lokale warmtenet. Dit betekent dat je warme douchewater en de comfortabele temperatuur in huis geleverd worden met duurzame energiebronnen zoals restwarmte van de industrie, biogrondstoffen, aardwarmte enzovoort.

Wil jij je huis, kantoor of pand ook aansluiten op het warmtenet? Neem contact met ons op!

Schrijf je in

Warmtenet Ede

Groene warmte in Ede

Het slimme groene warmtenet in Ede maakt gebruik van duurzame energie. Denk aan warmte die wordt geproduceerd in hybride energie-installaties om je woning te verwarmen. Ook andere duurzame en regionale warmtebronnen, zoals warmte uit zon en water worden benut. Als het lukt kunnen we in Ede ook de warmte uit de aarde gaan gebruiken. Ook de restwarmte uit de industrie, die anders verloren gaat, wordt gebruikt om het tapwater en je woning te verwarmen. Allemaal zonder aardgas.

Welke warmtebronnen worden er gebruikt?

Warmtenetten hebben een zogenaamde bronnenstrategie. Dat betekent dat het warmtenet gebruik maakt van verschillende duurzame warmtebronnen. In de zomer is een “kleine bron” voldoende en in een strenge winter moet er met een schaalbare bron extra worden verwarmd. In de loop van de tijd, als het warmtenet zich ontwikkeld worden nieuwe en duurzamere bronnen aangekoppeld terwijl minder duurzame bronnen afgeschaald worden. Welke bronnen worden ingezet, is overal anders, want deze is afhankelijk van de lokale mogelijkheden.

Waarom gebruiken jullie biomassa?

Een warmtenet heeft in de opstartfase een schaalbare bron met de wettelijk verplichte leveringszekerheid nodig. Zo’n schaalbare bron voor een warmtenet is in de opstartfase is eigenlijk vrijwel altijd biogrondstof of een installatie op aardgas. Een moderne biogrondstoffen installatie is tegenwoordig “hybride”, de installatie omvat onder andere ook zonnepanelen en een warmtepomp.

In Nederland is biomassa een gevoelig onderwerp na veel negatieve publiciteit. Maar andere duurzame bronnen zoals bijvoorbeeld aquathermie en aardwarmte vergen investeringen van vele miljoenen. Dat zou voor afnemers bij een klein warmtenet gelijk leiden tot onbetaalbare warmte. Daarom gebruiken wordt de relatief goedkope biogrondstof gebruikt om het warmtenet te kunnen ontwikkelen. Als het warmtenet voldoende omvangrijk is geworden, kunnen die andere duurzame bronnen wel worden gebruikt, zonder dat klanten meer hoeven te betalen.

Verbranden jullie ook bomen bij de warmteopwekking?

De bio-energie installaties zijn NTA 8080-gecertificeerd. Dat houdt in dat ze alleen lokale biogrondstof gecertificeerd als “Better Biomass” worden gebruikt. Denk hierbij aan houtig snoeiafval, nat en uit elkaar gevallen hout, ziek hout, boomkluiten met wortels, hout dat verwrongen is door stormschade en schadelijke exoten. Materiaal dat zelfs ongeschikt is voor compost. Daar is in Nederland meer dan genoeg van. Veel materiaal is afkomstig van snoeiwerk langs wegen, spoorlijnen en openbaar groen. Ook kan biogrondstof uit bos afkomstig zijn. Daarvoor gelden strenge voorwaarden: er moet een beheerplan zijn, o.a. betreffende aanplant en er moet voldoende materiaal moet achterblijven t.b.v. de biodiversiteit.
Er is voldoende biogrondstof beschikbaar in Nederland, waardoor ook een deel daarvan nog wordt geexporteerd.

Is warmte wel echt lokaal?

Een warmtenet is echt een lokaal product waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale warmtebronnen. In verband met warmteverlies is het niet interessant voor warmtenetten om warmte over grote afstanden te transporteren.

Waarom gebruiken jullie geen waterstof?

Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager. Waterstof moet worden “gemaakt” en dat kost energie. Het is daarom niet efficiënt om eerst van groene energie waterstof te maken en dan die te verbranden voor het maken van warmte. Dan kun je beter de groene energie gebruiken om een warmtepomp toe te passen, dat is een duurzamer vorm van energieverbruik. Waterstof productie is voor een warmtenet wel interessant, omdat bij de productie van waterstof restwarmte vrij komt. Die restwarmte kan wel worden gebruikt als bron voor warmte van een warmtenet.

Voordelen van aansluiten op warmtenet Ede

Benieuwd wat het voor jou betekent om over te stappen op het warmtenet? We hebben de voordelen van verwarmen via het warmtenet voor je op een rijtje gezet.

  • Bijdragen aan een beter klimaat
  • Veel lagere CO2 uitstoot
  • Duurzame warmte die nooit duurder is dan warmte van aardgas
  • Geen extra of onverwachte kosten voor onderhoud, service, reparatie of vervanging meer.
  • De temperatuur in huis blijft zoals je gewend bent
  • Onbeperkt warm water
  • Geen kans op koolmonoxidevergiftiging
Aansluiten op het warmtenet in Ede

Aansluiten bij het warmtenet in Ede 

Ons groene warmtenet is geschikt voor zowel oude als nieuwe huizen, winkels, kantoren, bedrijven en openbare gebouwen in Ede. Aansluiten is relatief eenvoudig. In drie stappen ga je naar een aardgasvrije warmtevoorziening.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van aansluiten op het Warmtenet in Ede in jouw wijk? Of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op! We beantwoorden je vragen graag. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wat betekent een nieuwe warmtenetaansluiting voor mijn woning?

Een warmtenetaansluiting vervangt uw huidige cv-ketel op aardgas. Daarvoor in de plaats komt er een kleiner kastje te hangen, een warmteafleverset. Vervolgens wordt een leiding vanuit het lokale buurtwarmtenet naar uw woning aangelegd. In veruit de meeste gevallen verandert er verder niets aan de woning, de bestaande binneninstallatie, bijvoorbeeld de radiatoren of vloerverwarming, blijft wat deze is. Extra isoleren is ook niet nodig, al adviseren wij in het kader van duurzaamheid ook om dit te overwegen.

Hoe deze aansluiting er in uw woning precies uit komt te zien is volledig afhankelijk van het soort woning. Veel aansluitingen in nieuwere huizen krijgen een warmteafleverset in de meterkast, maar als die te klein is, kan het ook op de plaats van de cv-ketel of elders in het huis zoals bijvoorbeeld een berging, een kelder, een garage of onder de trap.

Welke aanpassingen moet ik doen aan mijn huis?

Met een warmtenetaansluiting blijft uw huidige binneninstallatie van uw verwarming en uw warme tapwater precies zoals het was. Er komt wel een nieuwe leiding van het buurtwarmtenet naar uw woning, deze moet naar de locatie waar de warmteafleverset geplaatst wordt. De monteurs kijken met u naar een geschikte locatie voor de warmteafleverset en de leiding. Als dat mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een leiding die ondergronds door de fundering gaat en pas naar bovengronds komt op de plek waar de warmteafleverset komt. Of de leiding gaat door een bestaande koof of afwerking door de woning, als de warmteafleverset niet in de buurt van de voordeur kan worden geplaatst. Plaatsing is alleen mogelijk met volledige toestemming van de woningeigenaar.

Als een huis volledig aardgasvrij wordt maakt, moet misschien ook het kooktoestel worden vervangen door een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Daarnaast moet de gasmeter en het leidingwerk worden verwijderd.

Werkt mijn huidige installatie nog wel met een warmteafleverset?

In vrijwel alle gevallen blijft deze net zo werken zoals het deed. De warmteafleverset heeft namelijk exact dezelfde werking als een huidige cv-ketel: het levert warmte van 70°C aan de verwarmingsinstallatie en aan de leidingen voor het warme tapwater. U hoeft dus niets te veranderen aan uw bestaande radiatoren of vloerverwarming, of aan uw bestaande kranen of douches. Het werkt ook met vrijwel alle slimme thermostaten.

In sommige huizen staan er grotere, zwaardere cv-ketels of zijn er twee cv-ketels in gebruik. Ook voor warmteafleversets zijn er verschillende types beschikbaar, waaronder types met meer vermogen. Voordat een warmtenet wordt aangesloten, komt een monteur ter plekke de situatie bekijken: een schouwing. Dat is een belangrijk bezoek, omdat het misverstanden en teleurstellingen voorkomt.

Zijn er leidingen zichtbaar?

Wat er van de leidingen zichtbaar wordt, hangt af van uw huidige installatie en wat u met de monteur heeft afgestemd tijdens de schouwing. Er is vrijwel altijd een nette, passende oplossing te vinden en belangrijk is om te weten dat alleen iets wordt geïnstalleerd na uw uitdrukkelijke toestemming.
Onthoud uw nummer. Klik hier om naar het formulier te gaan