Warmtenetty lachend naar rechts warmtenetten

Zorgeloos comfortabel

Aansluiten op het warmtenet in Ede

Makkelijk, veilig en betrouwbaar

Ede zet een grote stap richting een toekomst zonder aardgas, en een belangrijk onderdeel daarvan is het warmtenet. Dit slimme en duurzame netwerk voorziet woningen, kantoren en andere gebouwen in de stad van milieuvriendelijke warmte, opgewekt uit hernieuwbare bronnen.

Door aan te sluiten op het warmtenet kun je blijven genieten van een comfortabele woning, met een warme douche en een aangename binnentemperatuur, maar dan op een manier die bijdraagt aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Bovendien helpt het warmtenet om de druk op het overbelaste elektriciteitsnet te verminderen, terwijl Ede toewerkt naar de klimaatdoelstellingen.

hoe zit het met subsidie warmtenet

Een slim groen warmtenet

Groenere warmte in Ede

Goed voor milieu en klimaat

In Ede zijn we volop bezig met de overgang naar duurzamere warmtebronnen. Het warmtenet maakt gebruik van lokale en hernieuwbare energiebronnen zoals biogrondstoffen, hybride systemen, restwarmte, aquathermie en aardwarmte. Onze bronnen zijn 100% fossielvrij en hernieuwbaar. En we blijven verduurzamen: zodra een nieuwe en schonere bron beschikbaar is, sluiten we die aan.

Door het warmtenet te benutten, dragen we samen bij aan een toekomst zonder aardgas. Zo maken we Ede klaar voor een duurzame toekomst en zorgen we ervoor dat onze huizen efficiënt en groen verwarmd worden.

Warmtenet in Amersfoort

EDE WARM ZONDER AARDGAS

De voordelen van het warmtenet

Een slimme keuze

Overstappen naar een warmtenet is een slimme keuze. Het levert niet alleen comfort en gemak op, maar draagt ook bij aan een duurzame toekomst. Met een warmtenet geniet je van een constante temperatuur in huis, zonder zorgen over onderhoud of gevaarlijke stoffen. Daarnaast is het een milieuvriendelijke oplossing die helpt om de CO₂-uitstoot te verminderen. Bovendien zijn de kosten van warmte via het net vaak stabieler en voorspelbaarder dan die van aardgas. Kortom, een warmtenet is een toekomstbestendige en comfortabele manier van verwarmen.

Warmtenetty serieus naar links warmtenetten

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over het warmtenet in Ede en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw locatie? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op! Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Wat betekent een nieuwe warmtenetaansluiting voor mijn woning?

Een warmtenetaansluiting maakt je woning aardgasvrij. Het vervangt je huidige cv-ketel op aardgas. Daarvoor in de plaats komt er een kleiner kastje te hangen, een warmteafleverset. Vervolgens leggen wij een leiding vanuit het lokale buurtwarmtenet naar uw woning aan. In veruit de meeste gevallen verandert er verder niets aan de woning. De bestaande binneninstallatie, bijvoorbeeld de radiatoren of vloerverwarming, blijft hetzelfde. Extra isoleren is ook niet nodig, al adviseren wij dit te overwegen in het kader van duurzaamheid.  
 
Hoe deze aansluiting er in jouw woning precies uitziet is volledig afhankelijk van het soort woning. Veel aansluitingen in nieuwere huizen krijgen een warmteafleverset in de meterkast. Maar als die te klein is, kan de warmteafleverset ook op de plaats van de cv-ketel worden geïnstalleerd. Of elders in het huis, zoals bijvoorbeeld een berging, een kelder, een garage of onder de trap. 

Welke aanpassingen moet ik doen aan mijn huis?

Met een warmtenetaansluiting blijft je huidige binneninstallatie van je verwarming en je warme tapwater precies hetzelfde. Er komt wel een nieuwe leiding van het buurtwarmtenet naar je woning, deze moet naar de locatie waar de warmteafleverset wordt geplaatst. De monteurs kijken met jou naar een geschikte locatie voor de warmteafleverset en de leiding.  
 
Als dat mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een leiding die ondergronds door de fundering gaat en pas boven de grond komt op de plek van de warmteafleverset. Als de warmteafleverset niet in de buurt van de voordeur kan worden geplaatst, kan de leiding ook door een bestaande koof of afwerking door de woning. Plaatsing is alleen mogelijk met volledige toestemming van de woningeigenaar. 
 
Als een huis volledig aardgasvrij wordt gemaakt, moet misschien ook het kooktoestel worden vervangen door een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Daarnaast moet de gasmeter en de leidingen worden verwijderd. 

Werkt mijn huidige installatie nog wel met een warmteafleverset?

In vrijwel alle gevallen blijft je huidige installatie gewoon werken. De warmteafleverset heeft namelijk exact dezelfde werking als een huidige cv-ketel. Het levert warmte van 70°C aan de verwarmingsinstallatie en aan de leidingen voor het warme tapwater. Je hoeft dus niets te veranderen aan je bestaande radiatoren of vloerverwarming, of aan je bestaande kranen of douches. Het systeem werkt ook met vrijwel alle slimme thermostaten. 
 
In sommige huizen zijn er grotere, zwaardere cv-ketels of zijn er twee cv-ketels in gebruik. Ook voor warmteafleversets geldt dat er verschillende types beschikbaar zijn, waaronder types met meer vermogen. Voordat een warmtenet wordt aangesloten, komt een monteur ter plekke de situatie bekijken: een schouwing. Dat is een belangrijk bezoek, omdat de mogelijkheden in kaart worden gebracht en het misverstanden en teleurstellingen voorkomt. 

Zijn er leidingen zichtbaar?

Wat er van de leidingen zichtbaar wordt, hangt af van je huidige installatie en wat je met de monteur hebt afgestemd tijdens de schouwing. Er is vrijwel altijd een nette, passende oplossing te vinden en belangrijk is om te weten dat alleen iets wordt geïnstalleerd na jouw uitdrukkelijke toestemming.

Meer weten over een aardgasvrije toekomst?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom warmtenetten.

  • Wanneer komt er een warmtenet in mijn buurt?
  • Wat houdt een warmtenet in?
  • Wat kost een aansluiting op het warmtenet?
  • Is een warmtenet voordelig?

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Particulier
Zakelijk