Aansluiten op het warmtenet in Amersfoort

Met de groeiende zorg over de klimaatverandering is het duidelijk dat er een overstap gemaakt moet worden. We moeten van het aardgas af. Maar hoe? Waar te beginnen? Hoe werkt de overstap naar duurzamere mogelijkheden?

Hiervoor biedt Amersfoort een oplossing: het warmtenet. Dit netwerk voorziet huizen, kantoren, winkels, bedrijven en openbare gebouwen van warmte die op een duurzame manier opgewekt wordt. Zo kun jij blijven genieten van een warme douche en een lekkere temperatuur in huis, op een duurzame manier! Interesse om jouw pand of huis aan te sluiten op het warmtenet of meer weten? Neem contact met ons op.

Schrijf je in

warmtenet Amersfoort

Groenere warmte in Amersfoort

In Amersfoort is de weg naar een duurzamere toekomst al in volle gang. Dit gaat via een slim en duurzaam systeem dat gebruik maakt van lokale, hernieuwbare energiebronnen. Zo wordt er warmte gehaald uit biogrondstoffen, hybride systemen, restwarmte, aquathermie en aardwarmte. Dit wordt omgezet in GJ’s (gigajoules) wat de eenheid voor warmte is. Gemiddeld gebruikt een woning in Nederland zo’n 25 GJ, oftewel één WEQ (woningequivalent). Zo is er precies duidelijk hoeveel huishoudens van de duurzame warmte voorzien kunnen worden. De biogrondstoffen, een schone en CO2-neutrale keuze, zijn perfect voor de momenten dat de vraag naar warmte piekt, bijvoorbeeld tijdens koude winteravonden.

Door dit warmtenet goed te benutten, dragen we allemaal bij aan het verwarmen van onze woningen op een duurzame manier. Zo wordt er gewerkt aan een groene toekomst, vrij van aardgas.

Welke warmtebronnen worden er gebruikt?

Warmtenetten hebben een zogenaamde bronnenstrategie. Dat betekent dat het warmtenet gebruik maakt van verschillende duurzame warmtebronnen. In de zomer is een “kleine bron” voldoende en in een strenge winter moet er met een schaalbare bron extra worden verwarmd. In de loop van de tijd, als het warmtenet zich ontwikkeld worden nieuwe en duurzamere bronnen aangekoppeld terwijl minder duurzame bronnen afgeschaald worden. Welke bronnen worden ingezet, is overal anders, want deze is afhankelijk van de lokale mogelijkheden.

Waarom gebruiken jullie biomassa?

Een warmtenet heeft in de opstartfase een schaalbare bron met de wettelijk verplichte leveringszekerheid nodig. Zo’n schaalbare bron voor een warmtenet is in de opstartfase is eigenlijk vrijwel altijd biogrondstof of een installatie op aardgas. Een moderne biogrondstoffen installatie is tegenwoordig “hybride”, de installatie omvat onder andere ook zonnepanelen en een warmtepomp.

In Nederland is biomassa een gevoelig onderwerp na veel negatieve publiciteit. Maar andere duurzame bronnen zoals bijvoorbeeld aquathermie en aardwarmte vergen investeringen van vele miljoenen. Dat zou voor afnemers bij een klein warmtenet gelijk leiden tot onbetaalbare warmte. Daarom gebruiken wordt de relatief goedkope biogrondstof gebruikt om het warmtenet te kunnen ontwikkelen. Als het warmtenet voldoende omvangrijk is geworden, kunnen die andere duurzame bronnen wel worden gebruikt, zonder dat klanten meer hoeven te betalen.

Verbranden jullie ook bomen bij de warmteopwekking?

De bio-energie installaties zijn NTA 8080-gecertificeerd. Dat houdt in dat ze alleen lokale biogrondstof gecertificeerd als “Better Biomass” worden gebruikt. Denk hierbij aan houtig snoeiafval, nat en uit elkaar gevallen hout, ziek hout, boomkluiten met wortels, hout dat verwrongen is door stormschade en schadelijke exoten. Materiaal dat zelfs ongeschikt is voor compost. Daar is in Nederland meer dan genoeg van. Veel materiaal is afkomstig van snoeiwerk langs wegen, spoorlijnen en openbaar groen. Ook kan biogrondstof uit bos afkomstig zijn. Daarvoor gelden strenge voorwaarden: er moet een beheerplan zijn, o.a. betreffende aanplant en er moet voldoende materiaal moet achterblijven t.b.v. de biodiversiteit.
Er is voldoende biogrondstof beschikbaar in Nederland, waardoor ook een deel daarvan nog wordt geexporteerd.

Is warmte wel echt lokaal?

Een warmtenet is echt een lokaal product waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale warmtebronnen. In verband met warmteverlies is het niet interessant voor warmtenetten om warmte over grote afstanden te transporteren.

Waarom gebruiken jullie geen waterstof?

Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager. Waterstof moet worden “gemaakt” en dat kost energie. Het is daarom niet efficiënt om eerst van groene energie waterstof te maken en dan die te verbranden voor het maken van warmte. Dan kun je beter de groene energie gebruiken om een warmtepomp toe te passen, dat is een duurzamer vorm van energieverbruik. Waterstof productie is voor een warmtenet wel interessant, omdat bij de productie van waterstof restwarmte vrij komt. Die restwarmte kan wel worden gebruikt als bron voor warmte van een warmtenet.

De voordelen van het warmtenet in Amersfoort

Wat betekent de overstap naar het warmtenet voor jou? Hier zijn enkele voordelen van het verwarmen via een warmtenet

Het warmtenet is zorgeloos en comfortabel. Je geniet thuis gewoon van dezelfde warmte die je gewend was met je cv-ketel. En, je hebt altijd beschikking over warm water en een constante comfortabele temperatuur in huis zonder risico op koolmonoxidevergiftiging.

Aansluiten op het warmtenet is goed voor het milieu en klimaat dankzij de grote vermindering in CO2-uitstoot. Ook voor je portemonnee is de overstap gunstig. Je geniet van betaalbare, duurzame warmte, nooit duurder dan aardgas. Bovendien zijn er geen onvoorziene kosten voor onderhoud of service, daar is de leverancier verantwoordelijk voor.

aansluiten op het warmtenet

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over het warmtenet in Amersfoort en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw locatie? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op! Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Wat betekent een nieuwe warmtenetaansluiting voor mijn woning?

Een warmtenetaansluiting vervangt uw huidige cv-ketel op aardgas. Daarvoor in de plaats komt er een kleiner kastje te hangen, een warmteafleverset. Vervolgens wordt een leiding vanuit het lokale buurtwarmtenet naar uw woning aangelegd. In veruit de meeste gevallen verandert er verder niets aan de woning, de bestaande binneninstallatie, bijvoorbeeld de radiatoren of vloerverwarming, blijft wat deze is. Extra isoleren is ook niet nodig, al adviseren wij in het kader van duurzaamheid ook om dit te overwegen.

Hoe deze aansluiting er in uw woning precies uit komt te zien is volledig afhankelijk van het soort woning. Veel aansluitingen in nieuwere huizen krijgen een warmteafleverset in de meterkast, maar als die te klein is, kan het ook op de plaats van de cv-ketel of elders in het huis zoals bijvoorbeeld een berging, een kelder, een garage of onder de trap.

Welke aanpassingen moet ik doen aan mijn huis?

Met een warmtenetaansluiting blijft uw huidige binneninstallatie van uw verwarming en uw warme tapwater precies zoals het was. Er komt wel een nieuwe leiding van het buurtwarmtenet naar uw woning, deze moet naar de locatie waar de warmteafleverset geplaatst wordt. De monteurs kijken met u naar een geschikte locatie voor de warmteafleverset en de leiding. Als dat mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een leiding die ondergronds door de fundering gaat en pas naar bovengronds komt op de plek waar de warmteafleverset komt. Of de leiding gaat door een bestaande koof of afwerking door de woning, als de warmteafleverset niet in de buurt van de voordeur kan worden geplaatst. Plaatsing is alleen mogelijk met volledige toestemming van de woningeigenaar.

Als een huis volledig aardgasvrij wordt maakt, moet misschien ook het kooktoestel worden vervangen door een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Daarnaast moet de gasmeter en het leidingwerk worden verwijderd.

Werkt mijn huidige installatie nog wel met een warmteafleverset?

In vrijwel alle gevallen blijft deze net zo werken zoals het deed. De warmteafleverset heeft namelijk exact dezelfde werking als een huidige cv-ketel: het levert warmte van 70°C aan de verwarmingsinstallatie en aan de leidingen voor het warme tapwater. U hoeft dus niets te veranderen aan uw bestaande radiatoren of vloerverwarming, of aan uw bestaande kranen of douches. Het werkt ook met vrijwel alle slimme thermostaten.

In sommige huizen staan er grotere, zwaardere cv-ketels of zijn er twee cv-ketels in gebruik. Ook voor warmteafleversets zijn er verschillende types beschikbaar, waaronder types met meer vermogen. Voordat een warmtenet wordt aangesloten, komt een monteur ter plekke de situatie bekijken: een schouwing. Dat is een belangrijk bezoek, omdat het misverstanden en teleurstellingen voorkomt.

Zijn er leidingen zichtbaar?

Wat er van de leidingen zichtbaar wordt, hangt af van uw huidige installatie en wat u met de monteur heeft afgestemd tijdens de schouwing. Er is vrijwel altijd een nette, passende oplossing te vinden en belangrijk is om te weten dat alleen iets wordt geïnstalleerd na uw uitdrukkelijke toestemming.
Onthoud uw nummer. Klik hier om naar het formulier te gaan