Een warmtenet maakt het je gemakkelijk

Van het aardgas af. Dat gaat gebeuren, dat zul je al wel gehoord hebben, maar hoe dan. Waar begin je. Als het gaat over de energietransitie, gaat het meestal over energie besparen, door isolatie van vloer, glas en dak. Dat is natuurlijk een goede zaak, maar je wordt er niet aardgasvrij van. Om aardgasvrij te worden moet je voor het gebruik van aardgas een alternatief vinden. Aardgas gebruik je in huis voor verwarming van de woning en voor verwarming van het water in de keuken of om te kunnen douchen.

Als je de aardgasketel gaat vervangen, zijn er 2 alternatieven: een warmtepomp of een warmtenetaansluiting. Een “hybride warmtepomp” is eigenlijk een warmtepomp waarbij je ook nog je cv-ketel behoudt. Dubbele kosten en niet aardgasvrij of toekomstbestendig. Daarom werken we die optie hier niet uit. Voor de overstap van aardgas naar duurzame warmte van kun je maken in 3 simpele stappen!

In 3 stappen van het gas af

Stap 1

Informatie inwinnen

Een goede keuze begint bij goede informatie. Dat begint bij de kwaliteit van je huis. Hoe goed of beperkt is je huis geïsoleerd?

Als je voor de aansluiting op het warmtenet kiest, heeft je installatie geen aanpassing nodig en isolerende maatregelen zijn geen voorwaarde om te kunnen aansluiten. Hoe meer je isoleert, hoe minder energiekosten je hebt. Isoleren is dus fijn voor je portemonnee, maar geen voorwaarde om aan te kunnen sluiten. Isoleren kan ook nadat je aardgasvrij geworden bent.

Als je voor de optie warmtepomp wilt kiezen, moet je eerst laten onderzoeken of je woning daarvoor geschikt is. Dak, spouwmuren, glas en vloer moeten goed zijn geïsoleerd en soms is vloerverwarming nodig in plaats van radiatoren.

Welke informatie moet ik nog meer verzamelen?

Ruimtebeslag

De cv-ketel wordt vervangen door een warmtepomp of door een warmteafleverset. Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Past een warmtepomp of de warmteafleverset op de plek van de cv-ketel?

Geluid
Een warmtepomp produceert ook geluid. De plek waar u de warmtepomp installeert, is daar risico dat daar geluidsoverlast door ontstaat?

Elektricitieitsverbruik
Een warmtempomp kost elektriciteit. Het is goed om daar vooraf inzage in te krijgen. Vooral als je erover denkt om zonnepanelen te gaan installeren is dat goed om te weten bij de berekening
van hoeveel er nodig zijn. Daarna ontstaat de vraag: is er voldoende
ruimte op het dak om het benodigde aantal te kunnen plaatsen.

Wat is de elektrische aansluiting van je woning?
Als je gaat koken op inductie in plaats van op aardgas betekent dat misschien iets voor je elektrische aansluiting. Voor veel inductiekookplaten is een 2-fasen aansluiting voldoende, maar
voor een kookplaat met 5 of meer kookzones of met downdraft-afzuiging heb je een 3-fasen aansluiting nodig

Stap 2

Kosten inzichtelijk

Om woningen aardgasvrij te maken, zijn er kosten. Of het nu gaat om de aanschaf van een warmtepomp of de aansluiting op een warmtenet. De overheid stimuleert het aansluiten op een warmtenet of investeren in een warmtepomp door het geven van subsidies.

Een eigenaar van een woning of appartement kan ISDE subsidie aanvragen voor de aansluiting op het warmtenet, dit is maximaal € 3.325 per woning (in 2023). Vanaf november 2022 biedt de overheid een energiebespaarlening tegen 0% rente. He kunt dus “gratis” geld lenen om de overstap mogelijk te maken en de lening afbetalen met de besparing op je energiekosten.
Ook voor een warmtepomp is subsidie beschikbaar. Het bedrag is afhankelijk van het type warmtepomp. Let daarbij wel op de voorwaarden (typen en installatie).

Tarieven
Klanten van warmte betalen maandelijks een bedrag voor het gebruik van het systeem en de verbruikskosten.
De kosten van het systeem zijn vaste kosten en de verbruikskosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid warmte die wordt verbruikt en door de meter wordt vastgesteld. De maandelijkse vaste kosten die je betaalt zijn inclusief service, onderhoud en reparatie. Je komt dus nooit meer voor verrassingen te staan.

Als klant van warmte kun je niet wisselen van leverancier. In de plaats van de bescherming door de marktwerking, hebben klanten van warmte de bescherming van de warmtewet. Zo wordt een betrouwbare levering gegarandeerd, een redelijke prijs voorgeschreven en bepaalt op welke service je recht hebt.
De Warmtewet bepaalt de maximale tarieven en warmteleveranciers
mogen minder in rekening brengen. In 2023 geldt ook een prijsplafond voor warmte.

Als je kiest voor een warmtepomp, moet je er vanaf het begin rekening mee houden dat die rond 10 of 15 jaar zal moeten worden vervangen. Ook zul je jaarlijks onderhoud moeten plegen en als dat nodig is zijn de kosten van reparatie en vervanging van onderdelen ook voor eigen rekening. Een warmtepomp kost ook elektriciteit. Dat betekent een aanzienlijk hogere elektriciteitsrekening of een extra investering in 9 tot 10 extra zonnepanelen, een  omvormer en kosten voor de installatie. Er is sprake van dat in de toekomst de zgn. “salderingsregeling” zal worden afgebouwd. Dat betekent dat de opbrengst van de extra panelen beduidend lager zal worden.

Hulp nodig om alles een een rij te krijgen? Klik hier voor een overzichtelijk lijstje om de kosten naast elkaar te kunnen zetten.

 

Stap 3

Keuze maken

Heb je alles op een rij gezet? Voor en nadelen overwogen? Behalve de financiele vergelijking, zijn ook zaken als gemak en service belangrijk om af te wegen. Een warmtenet is een collectief systeem. Als er iets is, sta je er niet alleen voor. Je kunt je lokale warmtebedrijf bellen die 24/7 storingsdienst beschikbaar heeft. Volgens de warmtewet heb je bijvoorbeeld recht op een vergoeding als een storing langer dan 8 uur duurt, of een vervangende warmtevoorzienig. Een hele geruststelling, toch?

Dan hier nog een paar voordelen die uw keuze makkelijker maken:

  • Met een aansluiting op het warmtenet wordt uw woning duurzaam verwarmd zonder aardgas.
  • Met een aansluiting op het warmtenet wordt de CO2,-uitstoot van de woning direct met 85% teruggebracht.
  • Onze klanten worden volledig worden ontzorgd; Er zin geen extra kosten voor reparatie, onderhoud en vervanging meer.
  • U heeft geen boilervat meer nodig, het tapwater wordt verwarmd d.m.v. de warmtewisselaar in de warmteset, u heeft daarmee onbeperkt de beschikking over warm water.
  • Ruimtebesparend: de warmteset kan in de meterkast worden geplaatst.
  • Toekomstbestending system: Warmtebedrijf Ede geeft een garantie op leveringen en blijft altijd verantwoordelijk voor de instandhouding en vernieuwing van het warmtenet.
  • Voor particulieren zijn compensatie bij storingen langer dan 8 uur en een noodvoorziening geborgd vanuit de Warmtewet.
  • Een warmtenet is een veilig alternatief: Er is geen kans meer op koolmonoxidevergiftiging of gaslek en er is aanzienlijk minder fijnstof bij het koken.

Vergelijken?

Wil je de verschillende opties voor verduurzaming misschien vergelijken?

Valt je keuze op een aansluiting op het warmtenet?

Dan kun je dat melden bij je plaatselijke warmtebedrijf. Die kan je informeren over de plannen voor aanleg van het warmtenet in de wijk waar je woont.

Buurtwarmtenet

Vragen?

Neem dan een kijkje bij de veelgestelde vragen, misschien is jouw vraag daar al beantwoord. Je kunt je ook hieronder aanmelden voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alles omtrent warmtenetten in jouw regio. Meer weten over van het gas af gaan? Neem gerust contact met ons op! We staan je graag te woord.

Wat betekent een nieuwe warmtenetaansluiting voor mijn woning?

Een warmtenetaansluiting vervangt uw huidige cv-ketel op aardgas. Daarvoor in de plaats komt er een kleiner kastje te hangen, een warmteafleverset. Vervolgens wordt een leiding vanuit het lokale buurtwarmtenet naar uw woning aangelegd. In veruit de meeste gevallen verandert er verder niets aan de woning, de bestaande binneninstallatie, bijvoorbeeld de radiatoren of vloerverwarming, blijft wat deze is. Extra isoleren is ook niet nodig, al adviseren wij in het kader van duurzaamheid ook om dit te overwegen.

Hoe deze aansluiting er in uw woning precies uit komt te zien is volledig afhankelijk van het soort woning. Veel aansluitingen in nieuwere huizen krijgen een warmteafleverset in de meterkast, maar als die te klein is, kan het ook op de plaats van de cv-ketel of elders in het huis zoals bijvoorbeeld een berging, een kelder, een garage of onder de trap.

Welke aanpassingen moet ik doen aan mijn huis?

Met een warmtenetaansluiting blijft uw huidige binneninstallatie van uw verwarming en uw warme tapwater precies zoals het was. Er komt wel een nieuwe leiding van het buurtwarmtenet naar uw woning, deze moet naar de locatie waar de warmteafleverset geplaatst wordt. De monteurs kijken met u naar een geschikte locatie voor de warmteafleverset en de leiding. Als dat mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een leiding die ondergronds door de fundering gaat en pas naar bovengronds komt op de plek waar de warmteafleverset komt. Of de leiding gaat door een bestaande koof of afwerking door de woning, als de warmteafleverset niet in de buurt van de voordeur kan worden geplaatst. Plaatsing is alleen mogelijk met volledige toestemming van de woningeigenaar.

Als een huis volledig aardgasvrij wordt maakt, moet misschien ook het kooktoestel worden vervangen door een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Daarnaast moet de gasmeter en het leidingwerk worden verwijderd.

Werkt mijn huidige installatie nog wel met een warmteafleverset?

In vrijwel alle gevallen blijft deze net zo werken zoals het deed. De warmteafleverset heeft namelijk exact dezelfde werking als een huidige cv-ketel: het levert warmte van 70°C aan de verwarmingsinstallatie en aan de leidingen voor het warme tapwater. U hoeft dus niets te veranderen aan uw bestaande radiatoren of vloerverwarming, of aan uw bestaande kranen of douches. Het werkt ook met vrijwel alle slimme thermostaten.

In sommige huizen staan er grotere, zwaardere cv-ketels of zijn er twee cv-ketels in gebruik. Ook voor warmteafleversets zijn er verschillende types beschikbaar, waaronder types met meer vermogen. Voordat een warmtenet wordt aangesloten, komt een monteur ter plekke de situatie bekijken: een schouwing. Dat is een belangrijk bezoek, omdat het misverstanden en teleurstellingen voorkomt.

Zijn er leidingen zichtbaar?

Wat er van de leidingen zichtbaar wordt, hangt af van uw huidige installatie en wat u met de monteur heeft afgestemd tijdens de schouwing. Er is vrijwel altijd een nette, passende oplossing te vinden en belangrijk is om te weten dat alleen iets wordt geïnstalleerd na uw uitdrukkelijke toestemming.

Moet de tuin worden open gegraven?

In de meeste gevallen is het mogelijk de leiding onder het pad naar de voordeur te leggen. Daarvoor moeten de stenen eruit, maar kan goed worden hersteld. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld door een bloemenperk of een grasveld, dat ook goed te herstellen is. Er worden geen leidingen onder een boom worden gelegd en bomen worden niet voor de aanleg weggehaald. Het is soms ook mogelijk de leiding ondergronds te persen. Dan hoeft er vrijwel niet gegraven te worden.
Onthoud uw nummer. Klik hier om naar het formulier te gaan