Warmte met Elkaar

JOUW WONING WARM ZONDER AARDGAS

Verwarm je woning met restwarmte

Een slim groen warmtenet!

Wist je dat we in Nederland nog steeds onnodig onze huizen verwarmen met aardgas? Terwijl er al heel veel warmte voor handen is, die we kunnen hergebruiken! Denk bijvoorbeeld aan restwarmte van datacenters, elektriciteitscentrales of de industrie. Met een slim groen warmtenet verwarm je je woning met deze restwarmte. Zo bespaar je CO2 en ben je in één keer een stuk duurzamer én aardgasvrij!

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een ondergronds netwerk van leidingen waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water wordt naar huizen en gebouwen geleid om ze te verwarmen en te voorzien van warm water voor bijvoorbeeld de kraan, douche en wasmachine. Een warmtenet is één van de manieren om Nederland aardgasvrij te maken.

Wat is een warmteafleverset?

Een warmtenetaansluiting komt, naast een buis naar jouw woning, ook met een warmteafleverset. Dat is een kastje dat precies hetzelfde doet als een cv-ketel. Het levert namelijk warm tapwater en warmte voor de verwarmingen van 70°C. Bovendien is een warmteafleverset een stuk kleiner dan een cv-ketel, in de meeste woningen past deze zelfs in de meterkast.

WIJ LEGGEN UIT

Hoe werkt een warmtenet?

In dit filmpje leggen we uit waarom warmtenetten ons kunnen helpen en hoe ze precies werken.

Zoals gezegd is een warmtenet is een netwerk van goed geïsoleerde leidingen onder de grond waar heet water door stroomt. Een warmtenet heeft twee delen: het primaire netwerk dat het hete water van de bron naar de wijk brengt, en het secundaire netwerk dat de warmte aan huizen levert. De overgang tussen deze netwerken gebeurt in een klein gebouwtje in de wijk, een warmte-overdrachtstation. Het hete water komt van duurzame warmtebronnen en vervangt de cv-ketel op aardgas. De warmte komt van verschillende lokale bronnen zoals restwarmte uit fabrieken en datacenters, uit het rioolwater, duurzame biogrondstoffen, zonne-energie of aardwarmte.

Warmte met Elkaar

GELDZAKEN

Wat kost een warmtenet?

Kosten voor aansluiten en het gebruik van warmtenetten

Om woningen aardgasvrij te maken, zijn er kosten. Of het nu gaat om de aanschaf van een warmtepomp of de aansluiting op een warmtenet. De overheid stimuleert het aansluiten op een warmtenet of investeren in een warmtepomp door het geven van subsidies. Een eigenaar van een woning of appartement kan namelijk ISDE-subsidie aanvragen voor de aansluiting op het warmtenet, dit is maximaal € 3.775 per woning (in 2024).

Vaste en variabele kosten
De kosten van het gebruik van een warmtenet zijn vergelijkbaar met die van een cv-ketel op aardgas: er zijn vaste en variabele kosten. De vaste kosten dekken service, onderhoud en reparatie, zodat er geen onverwachte kosten zijn. En de variabele kosten zijn afhankelijk van je verbruik van warmte en warm water. Je kunt als klant niet van leverancier wisselen, maar je hebt wel bescherming via de Warmtewet. Dit garandeert betrouwbare levering, redelijke prijzen en recht op service. De Warmtewet bepaalt ook de maximale tarieven en voor 2023 geldt er een prijsplafond.

Duurzaam verwarmen

De verschillen tussen twee duurzame oplossingen

Wat zijn de voor- en nadelen van deze duurzame warmteoplossingen?

Warmtenet

  • Warmtebron
    Gebruikt lokale warmtebronnen (verschillend per warmtenet)
  • Installatie
    Aansluiting op lokaal warmtenet, plaatsing warmteafleverset in woning
  • Kosten
    Eenmalige aansluitkosten, daarna verbruikskosten
  • Voordelen
    Energiezuinig, geen extra woningisolatie nodig, wettelijk verplichte leveringszekerheid, geen onderhoud, subsidiemogelijkheden, totale CO2-uitstoot daalt met 90%
  • Nadelen
    Nog niet overal beschikbaar, warmtetarieven (momenteel) nog gekoppeld aan aardgas, voorlopig slechts één leverancier per warmtenet

Warmtepomp

  • Warmtebron
    Gebruikt omgevingswarmte (lucht, bodem, water)
  • Installatie
    Individueel systeem, plaatsing in woning
  • Kosten
    Aanschaf-, installatie- en servicekosten, elektriciteitskosten, in de toekomst ook vervangingskosten
  • Voordelen
    Energiezuinig (mits goed geïsoleerd), subsidiemogelijkheden, koeling mogelijk met extra systeem, flexibele keuze voor elektriciteitsleverancier
  • Nadelen
    Hoge initiële investering, vervanging nodig op termijn, minder efficiënt bij lage temperaturen, vereist goede isolatie en mogelijk ook vloerverwarming plus laagtemperatuur-radiatoren

AARDGASVRIJHEID

In 3 stappen van het gas af

Hoe gaat dit proces te werk?

Stap 1.

Informatie verzamelen

Een goede keuze begint bij goede informatie, met name over de kwaliteit van je huis. Als eerste is het belangrijk dat je weet hoe goed of beperkt je huis geïsoleerd is.

Het isoleren van je huis is geen voorwaarde om aan te kunnen sluiten op het warmtenet. Het is wel fijn voor je portemonnee, want hoe meer je isoleert, hoe minder energiekosten je hebt. Isoleren kan ook nadat je aardgasvrij geworden bent.

Als je voor de optie warmtepomp wilt kiezen, moet je eerst laten onderzoeken of je woning daarvoor geschikt is. Dak, spouwmuren, glas en vloer moeten goed zijn geïsoleerd en soms is vloerverwarming nodig, evenals laagtemperatuurradiatoren. Ook moet je woning goed geïsoleerd zijn voordat je voor een warmtepomp kiest.

Welke informatie moet ik nog meer verzamelen?

Ruimte

De cv-ketel wordt vervangen door een warmtepomp of door een warmteafleverset. Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Past een warmtepomp of de warmteafleverset op de plek van de cv-ketel? Er zit namelijk een groot verschil in de ruimte die nodig is voor een warmtepomp en een warmteafleverset.

Geluid

Een warmtepomp produceert geluid. Is er bijvoorbeeld een risico dat er geluidsoverlast ontstaat op de plek waar je de warmtepomp installeert?

Elektriciteitsverbruik

Een warmtepomp verbruikt elektriciteit. Het is goed om vooraf inzage in te krijgen in het elektriciteitsverbruik. Vooral als je erover denkt om zonnepanelen te gaan installeren, dan kan je dit meenemen in de berekening van hoeveel er nodig zijn. Daarna ontstaat de vraag: is er voldoende ruimte op het dak om het benodigde aantal zonnepanelen te kunnen plaatsen.

Elektrische aansluiting van je woning

Als je gaat koken op inductie, in plaats van op aardgas, betekent dat misschien iets voor je elektrische aansluiting van je woning. Voor veel inductiekookplaten is een 2-fasen aansluiting voldoende. Maar voor een kookplaat met 5 of meer kookzones of met downdraft-afzuiging heb je een 3-fasen aansluiting nodig.

Stap 2.

Subsidies aanvragen

Om woningen aardgasvrij te maken, zijn er kosten. Of het nu gaat om de aanschaf van een warmtepomp of de aansluiting op een warmtenet. De overheid stimuleert het aansluiten op een warmtenet of het investeren in een warmtepomp door het geven van subsidies.

Subsidies

Een eigenaar van een woning of appartement kan ISDE-subsidie aanvragen voor de aansluiting op het warmtenet. Dit is maximaal € 3.775 per woning (in 2024). Ook voor een warmtepomp is subsidie beschikbaar. Het bedrag is afhankelijk van het type warmtepomp. Let daarbij wel op de voorwaarden (typen en installatie).

Energiebespaarlening van het Warmtefonds

De overheid biedt sinds enkele jaren een energiebespaarlening tegen 0% rente aan. Je kunt dus “gratis” geld lenen om de overstap mogelijk te maken en de lening afbetalen met de besparing op je energiekosten. Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 71.000 lenen voor het financieren van energiebesparende investeringen voor je eigen woning.  Deze Energiebespaarlening is aan te vragen aan bij het Warmtefonds. Maar let op, geld lenen kost geld.

Maandelijkse kosten warmtenet

Klanten die zijn aangesloten op een warmtenet betalen maandelijks een bedrag voor het gebruik van het systeem en de verbruikskosten. De kosten van het systeem zijn vaste kosten en service, onderhoud en reparatie. Je komt dus nooit meer voor verrassingen te staan. Daarnaast zijn er variabele kosten, deze zijn afhankelijk je verbruik van warmte en warm water en worden door een meter vastgesteld.

Warmtewet

Als klant van een warmtenet kun je niet wisselen van leverancier. In de plaats van de bescherming door de marktwerking, hebben klanten de bescherming van de warmtewet. Zo wordt een betrouwbare levering gegarandeerd, een redelijke prijs voorgeschreven en bepaalt op welke service je recht hebt. De Warmtewet bepaalt namelijk de ACM jaarlijks de maximale tarieven – onze warmtebedrijven zitten hier al jaren onder.

Kosten warmtepomp

De initiële aanschafprijs van een warmtepomp is best hoog. Daarbij werkt een warmtepomp op elektriciteit en kan dit een aanzienlijk hogere elektriciteitsrekening betekenen. Een extra investering in zonnepanelen, een omvormer en kosten voor de installatie zal je dus moeten meenemen in je berekening. Ook zal je jaarlijks onderhoud moeten plegen en als dat nodig is zijn de kosten van reparatie en vervanging van onderdelen ook voor eigen rekening. Als je kiest voor een warmtepomp, moet je er rekening mee houden dat die rond 10 of 15 jaar zal moeten worden vervangen.

Tot slot is er sprake van dat in de toekomst de zo genoemde salderingsregeling zal worden afgebouwd. Dat betekent dat de eventuele extra opbrengst van je zonnepanelen aanmerkelijk lager zal worden.

Hulp nodig om alles een rij te krijgen? Klik dan hier voor een overzichtelijk lijstje om de kosten naast elkaar te kunnen zetten.

Stap 3.

Keuze maken

Behalve de financiële vergelijking, zijn ook zaken als gemak en service belangrijk om af te wegen. Een warmtenet is namelijk een collectief systeem. Als er iets is, sta je er niet alleen voor. Je kunt je lokale warmtebedrijf bellen die 24/7 storingsdienst beschikbaar heeft. Volgens de warmtewet heb je bijvoorbeeld recht op een vergoeding als een storing langer dan 8 uur duurt, of een vervangende warmtevoorzienig. Een hele geruststelling, toch?

Hier nog een paar voordelen die je keuze makkelijker kunnen maken:

  • Met een aansluiting op het warmtenet wordt je woning duurzaam verwarmd zonder aardgas.
  • Met een aansluiting op het warmtenet wordt de totale CO2-uitstoot  direct met minimaal 85% teruggebracht.
  • Als klant van een warmtenet word je volledig ontzorgd. Er zijn namelijk geen extra kosten voor reparatie, onderhoud en vervanging meer.
  • Je hebt geen boilervat meer nodig en het tapwater wordt verwarmd middels de warmtewisselaar in de warmteset. Je hebt daarmee onbeperkt de beschikking over warm water.
  • Het aansluiten op het warmtenet is ruimtebesparend. De warmteafleverset is klein en kan bij de meeste huizen in de meterkast worden geplaatst.
  • Het is een toekomstbestendig system. Het warmtebedrijf geeft een garantie op leveringen en blijft altijd verantwoordelijk voor de instandhouding en vernieuwing van het warmtenet.
  • Voor particulieren zijn compensatie bij storingen langer dan 8 uur en een noodvoorziening geborgd vanuit de Warmtewet.
  • Een warmtenetaansluiting is veilig: er komt geen vuur bij kijken. Er is dus geen kans meer op koolmonoxidevergiftiging of gaslek.
Warmte met Elkaar

VEELGESTELDE VRAGEN

Heb je nog vragen?

We hebben de veelgestelde vragen op een rijtje gezet, maar neem gerust contact met ons op als je vraag er niet tussen staat. Het is natuurlijk best een grote keuze!

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een lokaal geïsoleerd leidingennetwerk waar heet water doorheen stroomt. Met dit hete water kun je een huis of gebouw verwarmen. Dit water is in de meeste gevallen fossielvrij verwarmd en vervangt de cv-ketel op aardgas. Een warmtenet is ook wel bekend onder de naam stadsverwarming.

Onze warmte komt van meerdere lokale bronnen. Denk hierbij aan restwarmte van de industrie, zoals uit een datacenter, zonne-energie en duurzame bio grondstoffen. Mogelijke warmtebronnen zijn verder nog warmte uit (afval)water en aardwarmte. Een slim groen warmtenet is een open warmtenet waar duurzamere bronnen kunnen worden aangesloten en minder duurzamere bronnen kunnen worden afgeschaald.

Waar komt jullie warmte vandaan?

Een open netwerk heeft een “bronnenstrategie”, waarbij het warmtenet in de loop van de jaren gebruikmaakt van meerdere duurzame warmtebronnen. Vaak is het een kip-ei verhaal. Voor de ontwikkeling van een warmtebron, zoals aardwarmte, heb je een grote afname oftewel een groot warmtenet nodig. Om uiteindelijk een groot warmtenet met aardwarmte als bron te realiseren, moet je eerst gebruik maken van andere bronnen die schaalbaar zijn. Als het warmtenet groeit, moet de hoeveelheid beschikbare warmte kunnen groeien. In de tussentijd wordt dan ook gewerkt aan de ontwikkeling van bronnen zoals aardwarmte en restwarmte uit de industrie. En kunnen deze vervolgens op het warmtenet worden aangesloten.

Hoe zeker is de levering van warmte?

Warmte is een basisbehoefte en jij als afnemer wordt beschermd door de Warmtewet. Deze stelt strenge eisen aan het warmtenet en ziet toe op de levering van die warmte. In het geval van calamiteiten heeft de wet ook verplichtingen voor het warmtebedrijf. Denk hierbij aan wettelijk verplichte back-up-installaties. In het geval van een storing geldt de verplichting om die op zeer korte termijn op te lossen. 

Ben ik verplicht om warmte af te nemen als klant?

Je bent niet verplicht om warmte af te nemen. De warmteafleverset heeft altijd enig verbruik door de warmhoudfunctie, maar wat je niet verbruikt (ruimteverwarming en warm tapwater), betaal je ook niet. De vaste kosten voor aansluiting, onderhoud en vastrecht betaal je wel. 

Meer weten over een aardgasvrije toekomst?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom warmtenetten.

  • Wanneer komt er een warmtenet in mijn buurt?
  • Wat houdt een warmtenet in?
  • Wat kost een aansluiting op het warmtenet?
  • Is een warmtenet voordelig?

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Particulier
Zakelijk