Warmte met Elkaar

AARDGASVRIJ VASTGOED

Warmtenet voor vastgoedeigenaren en -beheerders

Verduurzaam jouw vastgoed met een slimme, groene warmteaansluiting

Een aansluiting op het warmtenet is een heel aantrekkelijke optie om jouw vastgoed aardgasvrij te maken. Een warmtenetaansluiting is de meest stabiele, zorgeloze en meest comfortabele oplossing voor vastgoedeigenaren. Het is een investering met veel voordelen op lange en korte termijn.

Warmte met Elkaar

Onderhoudskosten

Langetermijn-onderhoud is een belangrijk aspect in het beheer van een technische installatie. Met een warmtenetaansluiting is dit onderdeel van het systeem. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met onverwachte kosten voor onderhoud, reparatie of vervanging. Sterker nog: dat is de verantwoordelijkheid voor de warmteleverancier. Als vastgoedeigenaar of – beheerder heb je er geen omkijken naar.

Bewoners of gebruikers

Een warmtenet geeft meer rust en begrip. Aansluiten op een warmtenet betekent: eenmalige aansluiting van de warmte-afleverset in de meterkast, als het gaat om woningen of appartementen. Het systeem is relatief eenvoudig en dat maakt dat het voor de gebruiker ook makkelijk bedienbaar en voorkomt vragen van de gebruiker aan de beheerder van de technische installatie. Het comfort is vergelijkbaar met wat mensen zijn gewend, zonder dat er extra investeringen voor isolatie noodzakelijk zijn. Het is zelfs nog beter, omdat het warme water onbeperkt beschikbaar is, zonder dat daar een boilervat voor nodig is.

Warmte met Elkaar

Veiligheid

Daarnaast is een warmtenet een stuk veiliger dan een installatie op aardgas. Er is geen verbrandingsproces meer in huis, dus minder stof en er is geen risico van koolmonoxide vergiftiging meer. Bewoners kunnen met een gerust gevoel in hun huis wonen en hoeven zich geen zorgen te maken over gevaarlijke gassen, lekkages of het per abuis aan laten staan van het gasfornuis.

Geen geluid

Een warmtenet geeft geen geluidsoverlast zoals dat bij een warmtepomp wel het geval is. De meeste nieuwe warmtepompen maken zo’n 55 decibel geluid wanneer ze op volle toeren draaien. Dat is vergelijkbaar met een koffiemachine voor koffiebonen. Een warmtenet produceert in vergelijking met andere warmteoplossingen nagenoeg geen geluid.

Ruimtebeslag

Bewoners zijn niet onnodig veel ruimte kwijt aan de warmteoplossing en krijgen zodoende meer woonoppervlakte en ook nog voor minder geld. Een warmte-afleverset is namelijk zo klein dat hij te plaatsen is in de meterkast. Verder is er geen aanvullende apparatuur nodig zoals een warmtepomp, batterij, zonnepaneel of boiler. Dat scheelt veel vierkante meters en geld.

Warmte met Elkaar

Waardecreatie panden

Alle genoemde zaken hierboven geven meerwaarde aan zowel een nieuw als bestaand pand. En kijkend naar de lange termijn zijn er alleen voordelen verbonden aan het aansluiten op een warmtenet: meer ruimte in huis, minder elektriciteitsverbruik, minder wisselende prijzen, minder kosten aan onderhoud, apparatuur en monteurs en een comfortabele en goed regelbare temperatuur.

Bovendien is een warmtenetaansluiting in bestaande bouw goed te realiseren, omdat er niet per se eerst aanvullende isolatie of aanpassing van de radiatoren nodig is. Tot slot behoren extra kosten van onderhoud, service en vervanging tot het verleden. Het systeem is eenvoudig in gebruik en is er garantie op warmte door bescherming van de warmtewet, waarbij de overheid ook controle uitoefent op de tarieven die worden berekend.

Warmte met Elkaar

Aanvullende vragen?

Heb je vragen over wat een warmtenet is of wil je meer weten? We hebben de veelgestelde vragen vast voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet bij? Bekijk dan alle veelgestelde vragen hier of neem contact met ons op en stuur je vraag naar  info@warmtemetelkaar.nl

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een lokaal geïsoleerd leidingennetwerk waar heet water doorheen stroomt. Met dit hete water kun je een huis of gebouw verwarmen. Dit water is in de meeste gevallen fossielvrij verwarmd en vervangt de cv-ketel op aardgas. Een warmtenet is ook wel bekend onder de naam stadsverwarming.

Onze warmte komt van meerdere lokale bronnen. Denk hierbij aan restwarmte van de industrie, zoals uit een datacenter, zonne-energie en duurzame bio grondstoffen. Mogelijke warmtebronnen zijn verder nog warmte uit (afval)water en aardwarmte. Een slim groen warmtenet is een open warmtenet waar duurzamere bronnen kunnen worden aangesloten en minder duurzamere bronnen kunnen worden afgeschaald.

Waar komt jullie warmte vandaan?

Een open netwerk heeft een “bronnenstrategie”, waarbij het warmtenet in de loop van de jaren gebruikmaakt van meerdere duurzame warmtebronnen. Vaak is het een kip-ei verhaal. Voor de ontwikkeling van een warmtebron, zoals aardwarmte, heb je een grote afname oftewel een groot warmtenet nodig. Om uiteindelijk een groot warmtenet met aardwarmte als bron te realiseren, moet je eerst gebruik maken van andere bronnen die schaalbaar zijn. Als het warmtenet groeit, moet de hoeveelheid beschikbare warmte kunnen groeien. In de tussentijd wordt dan ook gewerkt aan de ontwikkeling van bronnen zoals aardwarmte en restwarmte uit de industrie. En kunnen deze vervolgens op het warmtenet worden aangesloten.

Hoe zeker is de levering van warmte?

Warmte is een basisbehoefte en jij als afnemer wordt beschermd door de Warmtewet. Deze stelt strenge eisen aan het warmtenet en ziet toe op de levering van die warmte. In het geval van calamiteiten heeft de wet ook verplichtingen voor het warmtebedrijf. Denk hierbij aan wettelijk verplichte back-up-installaties. In het geval van een storing geldt de verplichting om die op zeer korte termijn op te lossen. 

Ben ik verplicht om warmte af te nemen als klant?

Je bent niet verplicht om warmte af te nemen. De warmteafleverset heeft altijd enig verbruik door de warmhoudfunctie, maar wat je niet verbruikt (ruimteverwarming en warm tapwater), betaal je ook niet. De vaste kosten voor aansluiting, onderhoud en vastrecht betaal je wel. 

Heb ik vrije keuze in het aansluiten op jullie warmtenet?

Ja, er geldt geen aansluitverplichting. Als je huurder bent, dan kiest de verhuurder op welke manier de warmte wordt geregeld. Als eigenaar van een bestaande woning kies je zelf of stem je binnen de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Voor nieuwbouw geldt dat nieuwbouwprojecten sinds juli 2018 niet meer op aardgas worden aangesloten. De ontwikkelaar van het project heeft de keuze uit verschillende duurzame vormen van verwarming. Op het moment dat de ontwikkelaar kiest voor een warmtenet, kopen de nieuwe bewoners een woning inclusief aansluiting op een warmtenet. De woning wordt met een warmtenetaansluiting opgeleverd.

Meer weten over een aardgasvrije toekomst?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom warmtenetten.

  • Wanneer komt er een warmtenet in mijn buurt?
  • Wat houdt een warmtenet in?
  • Wat kost een aansluiting op het warmtenet?
  • Is een warmtenet voordelig?

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Particulier
Zakelijk
Onthoud uw nummer. Klik hier om naar het formulier te gaan