Warmtenet voor vastgoedeigenaren en -beheerders

De doelstelling uit het klimaatakkoord is duidelijk. We moeten zoveel mogelijk het gebruik van fossiele energie verminderen om de klimaatverandering op aarde tegen te gaan. Om deze wereldwijde klimaatdoelstellingen te behalen, is het noodzakelijk dat we in Nederland omschakelen naar duurzame energie.

Alle woningen en bedrijven aardgasvrij maken is daar onderdeel van. Maar hoe verwarm je deze huizen dan? Een warmtenet is voor een vastgoedeigenaar of -beheeder een heel aantrekkelijke optie. Het biedt namelijk enorm veel voordelen.

Warmtenet voor vastgoedeigenaren

Onderhoudskosten

Langetermijn-onderhoud is een belangrijk aspect in het beheer van een technische installatie. Met een warmtenetaansluiting is dit onderdeel van het systeem. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met onverwachte kosten voor onderhoud, reparatie of vervanging. Sterker nog: dat is de verantwoordelijkheid voor de warmteleverancier. Als vastgoedeigenaar of – beheerder heb je er geen omkijken naar.

Bewoners of gebruikers

Een warmtenet geeft meer rust en begrip. Aansluiten op een warmtenet betekent: eenmalige aansluiting van de warmte-afleverset in de meterkast, als het gaat om woningen of appartementen. Het systeem is relatief eenvoudig en dat maakt dat het voor de gebruiker ook makkelijk bedienbaar en voorkomt vragen van de gebruiker aan de beheerder van de technische installatie. Het comfort is vergelijkbaar met wat mensen zijn gewend, zonder dat er extra investeringen voor isolatie noodzakelijk zijn. Het is zelfs nog beter, omdat het warme water onbeperkt beschikbaar is, zonder dat daar een boilervat voor nodig is.

Ruimtebeslag

Bewoners zijn niet onnodig veel ruimte kwijt aan de warmteoplossing en krijgen zodoende meer woonoppervlakte en ook nog voor minder geld. Een warmte-afleverset is namelijk zo klein dat hij te plaatsen is in de meterkast. Verder is er geen aanvullende apparatuur nodig zoals een warmtepomp, batterij, zonnepaneel of boiler. Dat scheelt veel vierkante meters en geld.

warmtenet voor vastgoedbeheerders

Veiligheid

Daarnaast is een warmtenet een stuk veiliger dan een installatie op aardgas. Er is geen verbrandingsproces meer in huis, dus minder stof en er is geen risico van koolmonoxide vergiftiging meer. Bewoners kunnen met een gerust gevoel in hun huis wonen en hoeven zich geen zorgen te maken over gevaarlijke gassen, lekkages of het per abuis aan laten staan van het gasfornuis.

Geen geluid

Een warmtenet geeft geen geluidsoverlast zoals dat bij een warmtepomp wel het geval is. De meeste nieuwe warmtepompen maken zo’n 55 decibel geluid wanneer ze op volle toeren draaien. Dat is vergelijkbaar met een koffiemachine voor koffiebonen. Een warmtenet produceert in vergelijking met andere warmteoplossingen nagenoeg geen geluid.

Waardecreatie panden

Alle genoemde zaken hierboven geven meerwaarde aan zowel een nieuw als bestaand pand. En kijkend naar de lange termijn zijn er alleen voordelen verbonden aan het aansluiten op een warmtenet: meer ruimte in huis, minder elektriciteitsverbruik, minder wisselende prijzen, minder kosten aan onderhoud, apparatuur en monteurs en een comfortabele en goed regelbare temperatuur.

Bovendien is een warmtenetaansluiting in bestaande bouw goed te realiseren, omdat er niet per se eerst aanvullende isolatie of aanpassing van de radiatoren nodig is. Tot slot behoren extra kosten van onderhoud, service en vervanging tot het verleden. Het systeem is eenvoudig in gebruik en is er garantie op warmte door bescherming van de warmtewet, waarbij de overheid ook controle uitoefent op de tarieven die worden berekend.

Warmtenet aansluiting voor vastgoedbeheerders

Aanvullende vragen?

Heb je vragen over wat een warmtenet is of wil je meer weten? We hebben de veelgestelde vragen vast voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet bij? Bekijk dan alle veelgestelde vragen hier of neem contact met ons op en stuur je vraag naar  info@warmtemetelkaar.nl

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een plaatselijk geïsoleerd leidingennetwerk waar heet water doorheen stroomt, voor gebouwverwarming. Dit hete water is fossielvrij verwarmd en vervangt de cv-ketel op aardgas. Onze warmte komt van meerdere lokale bronnen. Denk hierbij aan restwarmte van de industrie, zoals uit een datacenter, zonne-energie en duurzame biogrondstoffen. Mogelijke warmtebronnen zijn verder nog warmte uit (afval)water en aardwarmte. Een slim groen warmtenet is een open warmtenet waar duurzamere bronnen kunnen worden aangehaakt en minder duurzamere bronnen kunnen worden afgeschaald.

Waar komt jullie warmte vandaan?

Een open netwerk heeft een “bronnenstrategie”, waarbij het warmtenet in de loop van de jaren gebruik maakt van meerdere duurzame warmtebronnen. Vaak is het een kip-ei verhaal. Voor de ontwikkeling van een warmtebron zoals aardwarmte heb je een grote afname (lees: groot warmenet) nodig. Als je een warmtenet realiseert, moet je dan eerst gebruik maken van een andere bron, die ook schaalbaar is. Als het warmtenet groeit, moet de warmtehoeveelheid kunnen groeien. in de tussentijd wordt dan ook gewerkt aan de ontwikkeling van bronnen zoals aardwarmte en restwarmte uit de industrie.

Hoe zeker is de levering van warmte?

Warmte is een basisbehoefte en de afnemer wordt beschermd door de Warmtewet. Die stelt strenge eisen aan het warmtenet en ziet toe op de levering van die warmte. In het geval van calamiteiten heeft de wet ook verplichtingen voor het warmtebedrijf. Denk hierbij aan wettelijk verplichte back-up-installaties. Als er een storing is, geldt de verplichting om die op zeer korte termijn op te lossen.

Ben ik verplicht om warmte af te nemen als klant?

Nee, u bent niet verplicht om groene warmte af te nemen. De warmteafleverset heeft altijd enig verbruik voor de warmhoudfunctie, maar wat u niet verbruikt (ruimteverwarming en warm tapwater), betaalt u ook niet. De vaste kosten voor aansluiting, onderhoud en vastrecht betaalt u wel.

Heb ik vrije keuze in het aansluiten op jullie warmtenet?

Ja, er geldt geen aansluitverplichting. Bent u huurder, dan kiest de verhuurder op welke manier de warmte wordt geregeld. Als eigenaar van een bestaande woning kiest u zelf of stemt u binnen de VvE.

Voor nieuwbouw geldt dat nieuwbouwprojecten sinds juli 2018 niet meer op aardgas worden aangesloten. De ontwikkelaar van het project heeft de keuze uit verschillende duurzame vormen van verwarming. Op het moment dat de ontwikkelaar kiest voor warmte, kopen de nieuwe bewoners een woning inclusief aansluiting op het warmtenet. De woning wordt met een warmtenetaansluiting opgeleverd.
Onthoud uw nummer. Klik hier om naar het formulier te gaan