Over ons Warmte met Elkaar

WIE ZIJN WIJ

Warmte met Elkaar

De weg naar een aardgasvrije toekomst

Warmte met Elkaar is een organisatie die zich inzet voor de warmtetransitie in Nederland. We helpen gemeenten en regio’s bij het ontwikkelen en realiseren van warmtenetten en warmtebronnen die gebruikmaken van hernieuwbare energie. Nederland is sinds de jaren 60 van de vorige eeuw een echt aardgasland geworden. Dat was een hele vooruitgang ten opzichte van de kolenstook daarvoor. En we hadden natuurlijk ons eigen aardgas: eerst in Drenthe en later in Groningen. Dat heeft ons veel gebracht! Maar de klimaatverandering dwingt ons om over te stappen op duurzame warmtebronnen. Aardgasvrij wonen is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook geld op de lange termijn.

Warmte met Elkaar werkt samen met diverse partners, waaronder overheden, woningbouwverenigingen, energiebedrijven en milieuorganisaties. We delen onze kennis en expertise om de overstap naar duurzame warmte zo soepel mogelijk te laten verlopen. Op onze website vind je alles wat je moet weten over warmtenetten en de voordelen van een aardgasvrije toekomst. Je kunt er ook terecht voor casestudies, nieuwsartikelen en een handige warmtenettenwijzer.

Organisatie
Warmte met Elkaar is een organisatie die onderdeel is van het platform Energie voor Elkaar. Warmte met Elkaar verzorgt sales, marketing en communicatie activiteiten ten behoeve van de warmtetransitie. We richten ons op de gemeentes en regio’s waar de diverse partners van het platform Energie voor Elkaar actief zijn met het ontwikkelen en realiseren van warmtebronnen en warmtenetten.

Warmte met Elkaar

HOE BEREIKEN WE ONS DOEL

Energie voor Elkaar

Samen sterk voor een versnelde energietransitie

Energie voor Elkaar versnelt de transitie naar nieuwe, duurzame energie door het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een toekomstbestendige infrastructuur.

Energie voor Elkaar is een platform. Een netwerk van organisaties en bedrijven die samenwerken en elkaar versterken Warmte met Elkaar is hier ook een onderdeel van. Elk van deze partijen houdt zich bezig met groene, hernieuwbare vormen van energie. Onder meer op het gebied van warmtenetten, aardwarmte, restwarmte, bio-grondstoffen, waterstof en power-to-heat.

Binnen Energie voor Elkaar kunnen particulieren en professionals dus terecht voor uiteenlopende expertise. Bijvoorbeeld op het gebied van groen en landschapsbeheer, engineering, bio-energie installaties, hybride-installaties en uitvoering. Maar ook als het gaat om financieringsmogelijkheden, vergunningen of juridische ondersteuning. En om faciliterende diensten als asset management, facturatie of klantenservice.

Warmte met Elkaar

VEELGESTELDE VRAGEN

Heb je nog vragen?

We hebben alle veelgestelde vragen op een rijtje gezet, maar neem gerust contact met ons op als je iets wilt weten. Het is natuurlijk best een grote stap!

Welke warmtebronnen worden er gebruikt?

Warmtenetten hebben een zogenaamde bronnenstrategie. Dat betekent dat het warmtenet gebruik maakt van verschillende duurzame warmtebronnen. In de zomer is een “kleine bron” voldoende en in een strenge winter moet er met een schaalbare bron extra worden verwarmd. In de loop van de tijd, als het warmtenet zich ontwikkelt, worden nieuwe en duurzamere bronnen aangesloten. Terwijl minder duurzame bronnen afgeschaald worden. Welke bronnen worden ingezet is overal anders, want dit is afhankelijk van de lokale mogelijkheden. 

Waarom gebruiken jullie biomassa?

Een warmtenet heeft in de opstartfase een schaalbare bron met de wettelijk verplichte leveringszekerheid nodig. Zo’n schaalbare bron voor een warmtenet in de opstartfase is eigenlijk vrijwel altijd biogrondstof of een installatie op aardgas. Een moderne biogrondstof installatie is tegenwoordig “hybride”, de installatie omvat onder andere ook zonnepanelen en een warmtepomp. 
 
In Nederland is biomassa een gevoelig onderwerp door veel negatieve publiciteit. Maar andere duurzame bronnen zoals bijvoorbeeld aquathermie en aardwarmte vergen investeringen van vele miljoenen. Dat zou voor afnemers bij een klein warmtenet gelijk leiden tot onbetaalbare warmte. Daarom gebruiken wordt de relatief goedkope biogrondstof gebruikt om het warmtenet te kunnen ontwikkelen. Als het warmtenet voldoende omvangrijk is geworden, kunnen andere duurzame bronnen wel worden gebruikt, zonder dat klanten meer hoeven te betalen. 

Verbranden jullie ook bomen bij de warmteopwekking?

De bio-energie installaties zijn NTA 8080-gecertificeerd. Dat houdt in dat alleen lokale biogrondstoffen gecertificeerd als “Better Biomass” worden gebruikt. Denk hierbij aan houtig snoeiafval, nat en uit elkaar gevallen hout, ziek hout, boomkluiten met wortels, hout dat verwrongen is door stormschade en schadelijke exoten. Materiaal dat ongeschikt is voor compost. Daar is in Nederland meer dan genoeg van. Veel materiaal is afkomstig van snoeiwerk langs wegen, spoorlijnen en openbaar groen. Ook kan biogrondstof uit bos afkomstig zijn. Daarvoor gelden strenge voorwaarden: er moet een beheerplan zijn, o.a. betreffende aanplant en er moet voldoende materiaal achterblijven t.b.v. de biodiversiteit. Er is voldoende biogrondstof beschikbaar in Nederland, zoveel dat zelfs een deel daarvan wordt geëxporteerd. 

Is warmte wel echt lokaal?

Een warmtenet is echt een lokaal product waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale warmtebronnen. In verband met warmteverlies is het niet interessant voor warmtenetten om warmte over grote afstanden te transporteren. 

Meer weten over een aardgasvrije toekomst?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom warmtenetten.

  • Wanneer komt er een warmtenet in mijn buurt?
  • Wat houdt een warmtenet in?
  • Wat kost een aansluiting op het warmtenet?
  • Is een warmtenet voordelig?

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Particulier
Zakelijk