Waterstof warmte is een innovatieve oplossing voor duurzaamheid in de energiediscussie. Ben jij benieuwd wat het is, hoe veilig het is of wat de uitdagingen zijn? In deze blog leggen we je het helemaal uit!
Wat is waterstof?
Waterstof is een chemisch element, en het lichtste en meest voorkomende element in het universum. Waterstof is een energiedrager. Maar wat is dan waterstof warmte? Dat is de warmte die vrijkomt wanneer water door elektrische stroom wordt omgezet in waterstof en zuurstof. Dit proces heet elektrolyse en daarmee wordt een grote hoeveelheid warmte geproduceerd zonder schadelijke emissies, alleen waterdamp. Dit maakt het een interessante optie voor schone energie.
Hoe veilig is waterstof warmte?
Als het over waterstof warmte gaat komt vaak de vraag naar veiligheid naar voren. Waterstof is erg ontvlambaar en heeft een lage ontstekingsenergie. Dit moet dus zorgvuldig behandeld worden. Met de juiste veiligheidsmaatregelen en technologieën kan waterstof net zo veilig of zelfs veiliger zijn dan andere energiedragers. Met ontwikkelingen als geavanceerde detectiesystemen, speciale opslagtechnieken en strenge transportvoorschriften wordt dit een haalbare en veilige optie.
Hoe duurzaam is waterstof warmte?
Waterstof is geen energiebron zoals bijvoorbeeld aardgas, maar een energiedrager. Waterstof moet worden “gemaakt” en dat kost energie. Door elektrische stroom wordt water omgezet in waterstof en zuurstof. Dit proces heet elektrolyse. Waterstof is daarom alleen maar duurzaam als de elektrische energie die voor de productie wordt gebruikt, ook duurzaam is. Het is dus ook vooralsnog schaars, omdat de groene energie die ervoor nodig is, beperkt is.
Waterstof gebruiken in het warmtenet
De Nederlandse regering is volop bezig om ervoor te zorgen dat waterstof ook onderdeel zal worden van de nieuwe energievoorziening. De verwachting is dat in de duurzame toekomst waterstof wordt toegepast in de industrie en transport en in uitzonderlijke gevallen voor woningen die niet op een andere manier van warmte kunnen worden voorzien.
Waterstof productie is voor een warmtenet wel interessant, omdat bij de productie van waterstof restwarmte vrijkomt. Die restwarmte kan worden gebruikt als bron voor warmte van een warmtenet.
Meer lezen over waterstof? Klik hier >>