Stadsverwarming, ookwel een warmtenet, is een duurzame en efficiënte manier om huizen en gebouwen van warmte te voorzien. Maar hoe werkt het precies? In deze blog wordt uitgelegd wat het inhoudt en hoe het functioneert. 

Wat is stadsverwarming? 

Stadsverwarming is een systeem waarbij warmte centraal wordt opgewekt en via een netwerk van geïsoleerde leidingen wordt verspreid naar verschillende afnemers, zoals woningen, kantoren en andere gebouwen. Deze warmte kan afkomstig zijn uit verschillende bronnen. Het systeem verwarmt niet alleen je huis maar levert ook warm water. Dit zorgt voor comfort in huishoudens en bedrijven. Dit maakt het een duurzamere optie dan individuele verwarmingssystemen. 

Bronnen voor stadsverwarming 

Stadsverwarming kan zoals beschreven gebruik maken van verschillende energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan warmte die vrijkomt bij elektriciteitsproductie of andere industriële processen. Zoals bijvoorbeeld de restwarmte uit datacenters. Huizen en kantoor gebruiken de restwarmte op een duurzame manier, besparen veel CO2 en dragen zo bij aan een duurzamere aarde. Maar ook geothermische energie, waarbij warmte uit de aarde wordt gehaald, zonnewarmte, warmte uit het oppervlaktewater en windenergie worden gebruikt.  Zonder fossiele brandstoffen te gebruiken.  

Hoe werkt stadsverwarming? 

Stadsverwarming begint bij de warmtecentrale, het “hart” van de het systeem. Door de warmteproducent wordt hier warmte geproduceerd door middel van bijvoorbeeld verbranding van biomassa of door het benutten van restwarmte. Deze warmte wordt vervolgens door het plaatselijk warmtebedrijf via het warmtenetwerk van leidingen vervoerd naar gebouwen. 

Bij aankomst in een gebouw gaat de warmte door een warmtewisselaar. Dit apparaat draagt de warmte over aan het lokale verwarmingssysteem. Dit zorgt er vervolgens voor dat de warmte verspreid wordt via bestaande radiatoren of vloerverwarming. Een dure grote verbouwing is helemaal niet nodig. Het afgekoelde water wordt weer teruggestuurd naar de warmtebron, waar het opnieuw verwarmd wordt. 

Dit proces zorgt ervoor dat er minimaal energieverlies is en dat de warmte optimaal benut wordt. Zo geniet jij dus gewoon van je verwarmde woonkamer en je warme douche, net zoals met een cv-ketel bijvoorbeeld. Maar dan duurzaam! 

Voordelen van stadsverwarming 

Warmtenetten zijn zeer gebruiksvriendelijk. Als gebruiker heb je geen omkijken naar het onderhoud van een eigen verwarmingsinstallatie, zoals een cv-ketel. Dit wordt allemaal centraal geregeld. Bovendien zijn er geen zorgen over de veiligheid en de levering van gas, aangezien het systeem op warmte werkt en niet op brandstoffen die extra risico’s met zich meebrengen. 

Ook financieel is het voordelig. Hoewel de initiële aansluitkosten soms hoger zijn, zijn de operationele kosten vaak lager dan bij traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat het systeem efficiënter omgaat met energie en de warmteprijzen stabiel kunnen blijven door langdurige contracten met warmteleveranciers. 

Een warmtenet van één van de partners van ons platform Energie voor Elkaar heeft voordelen. Je kiest voor een duurzame oplossing, omdat er gebruik wordt gemaakt van fossiel vrije bronnen en restwarmte die anders verloren zou gaan. Onze warmtenetten stoten veel minder schadelijke CO2 uit en helpen ons op weg naar een groene toekomst. 

Heb je een vraag of heb je interesse in een aansluiting op een warmtenet? Neem dan gerust contact met ons op!