De energietransitie is in volle gang en aardgasvrij wonen komt steeds dichterbij. Als huiseigenaar moet je dan ook nadenken over een alternatief voor aardgas om je woning te verwarmen. Twee populaire opties zijn de warmtepomp en het warmtenet. Maar wat is nu de beste keuze voor jouw woning?
In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van beide systemen, zodat je een goed onderbouwde keuze kunt maken. We kijken onder andere naar de kosten, het rendement, de installatie en de benodigde isolatie van je woning.
De warmtepomp als oplossing
Om over te kunnen schakelen naar een duurzame warmte, is het nodig dat alle oplossingen naast elkaar bestaan en de juiste oplossing voor de juiste toepassing wordt gekozen. Vaak kan een warmtepomp een goede oplossing zijn. Bijvoorbeeld in situaties dat:
- Een woning al uitstekend is geïsoleerd, en
- Er voldoende ruimte op het dak is om extra (9 of 10) zonnepanelen te kunnen plaatsen (dus bovenop de zonnepanelen die er al zijn voor het reguliere huishoudelijke elektriciteitsverbruik), en
- Er een batterij kan worden geïnstalleerd om de zonnestroom van overdag te gebruiken voor de warmtepomp ‘s avonds, en
- Er voldoende budget wordt gereserveerd voor jaarlijks onderhoud en vervanging van de warmtepomp en panelen over 15 of 20 jaar.
Het alternatief: een aansluiting op het warmtenet
Voor heel veel situaties zal een warmtenet een goede keuze zijn. Bijvoorbeeld bij woningen met een beperktere isolatie, waar geen ruimte is op dak voor extra zonnepanelen, waar het budget beperkt is of waar de huiseigenaar gewoon opziet tegen alle rompslomp.
Een aansluiting op een warmtenet is namelijk een collectief systeem, wat betekent dat heel veel werk en zorgen uit handen wordt genomen. Een warmtenet aansluiting is een eenmalige investering. De cv-ketel wordt vervangen. De bestaande verwarmingsinstallatie kan in gebruik blijven. Er zijn geen extra eisen om te moeten isoleren:
- Geen extra investering in zonnepanelen
- Geen onverwachte uitgaven voor reparatie en vervanging
- Kosten voor service en onderhoud zijn inclusief.
Kortom: je bent in een keer klaar en hebt er geen omkijken meer naar.
Wat zijn de verschillen tussen een warmtenet en waterpomp?
Een warmtenet en warmtepomp werken anders en dat maakt vergelijken natuurlijk lastig. We zetten hier wat verschillen onder elkaar.
Contactformulier
Warmtenet
Warmtepomp
De energie waarmee warmte wordt gemaakt is voor minimaal 85% duurzaam. Door over te schakelen van aardgas naar duurzame warmte, help je mee om 85% van jouw carbon footprint voor warmte te besparen
In 2022 was 40% van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt duurzaam opgewekt met zon en wind. Als je dus voor een warmtepomp gebruik maakt van het elektriciteitsnet, is de warmte van een warmtepomp voor 40% duurzaam. De elektriciteit uit je zonnepanelen mag je eigenlijk niet meerekenen, omdat je warmte meestal gebruikt op het moment dat de zon niet schijnt: ‘s avonds en in de winter.
Doordat we overschakelen van fossiele energie naar duurzaam, is er een enorme vraag naar elektriciteit aan het ontstaan. Het elektriciteitsnet is overbelast. Daar wordt hard aan gewerkt, maar het kan het tempo van overschakelen niet volgen. Een warmtenet genereert geen extra hoge elektriciteitsvraag en helpt dus deze overbelasting van het elektriciteitsnet te beperken.
Een warmtepomp gebruikt elektriciteit. Ook al heb je extra zonnepanelen geïnstalleerd, maakt een warmtepomp gebruik van het elektriciteitsnet. Meestal heb je warmte nodig op het moment dat de zon niet schijnt: ‘s avonds en in de winter. Een warmtepomp belast daarom het elektriciteitsnet.
Een warmtenet levert warmte op een temperatuur waarmee alle typen woningen kunnen worden verwarmd. Je betaalt voor het gebruik van de energie, dus als je een minder goed geïsoleerd huis hebt, gebruik je meer, maar je woning is wel comfortabel warm.
Om het comfortabel warm te hebben bij gebruik van een warmtepomp, moet een woning goed zijn geïsoleerd en mogelijk moeten ook de radiatoren worden vervangen door een systeem van vloerverwarming. Voor een lagere temperatuur is namelijk een betere distributie van de warmte nodig.
Een warmtenet aansluiting omvat een full service voor onderhoud en reparatie. De warmtewet heeft als regel gesteld dat een storing binnen 8 uur moet worden opgelost, zo niet ontvangt u compensatie.
Een warmtepomp is een technisch onderdeel en dat vergt onderhoud, service, reparatie. Mocht een onderdeel kapot gaan, blijft de woning koud en afhankelijk van de installatie wordt ook het water niet meer warm. Je bent als eigenaar van een warmtepomp afhankelijk van de installateur en zijn voorraad reserve onderdelen hoe snel dat probleem wordt opgelost.
De kosten voor warmte via een warmtenet worden jaarlijks vastgesteld. De warmteleverancier mag niet zomaar een prijs vragen. De maximale tarieven worden vastgesteld door de ACM en ook de winst die een warmtebedrijf mag maken, is beperkt.
Hoeveel warmte met een warmtepomp kost, is onzeker en afhankelijk van bijv. de salderingsregeling, reparatiekosten, afschrijvingskosten van de warmtepomp en zonnepanelen en de elektriciteitstarieven.
Waarom is een warmtenet een duurzaam alternatief voor het gebruik van aardgas? Om een woning (of bedrijf) te verwarmen zonder gebruik te maken van aardgas, is een warmtenet een mogelijkheid. Hoe werkt dat eigenlijk en waarom is dat duurzaam?
Hoe werkt een warmtenet?
Een slim groen warmtenet is een netwerk van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen waar heet water doorheen stroomt. Het netwerk bestaat uit een primair netwerk dat het water met hoge druk transporteert van de bron naar de wijk. Binnen de wijken is er een secundair netwerk dat de warmte aan woningen levert. De overgang van het primaire naar het secundaire net gebeurt in een warmte-overdrachtstation, herkenbaar als een huisje in de wijk. Het hete water is verwarmd met duurzame warmtebronnen en vervangt via een warmtewisselaar een cv-ketel op aardgas.
Lokale bronnen voor warmte
De warmte wordt gemaakt met behulp van verschillende lokale bronnen. Daarbij kun je denken aan restwarmte uit de industrie en uit datacenters, lokale houtige biogrondstoffen, aardwarmte, zonne-energie en warmtepompen. Om aardwarmte als bron te kunnen gebruiken, is wel een groot warmtenet met veel afnemers nodig. Aardwarmte is namelijk een grote warmtebron die lokale afnemers nodig heeft.
Aanvullende vragen?
De energietransitie is echt veelomvattend en misschien heb je een vraag. Er zijn misschien mensen die dezelfde vraag hadden, die vragen en antwoorden vind je op deze website. Heb je een specifieke vraag die er niet bij staat? Stel die dan vooral. We helpen je graag op je weg naar een nieuwe duurzame aardgasvrije verwarming van je woning.
Wat betekent een nieuwe warmtenetaansluiting voor mijn woning?
Hoe deze aansluiting er in jouw woning precies uitziet is volledig afhankelijk van het soort woning. Veel aansluitingen in nieuwere huizen krijgen een warmteafleverset in de meterkast. Maar als die te klein is, kan de warmteafleverset ook op de plaats van de cv-ketel worden geïnstalleerd. Of elders in het huis, zoals bijvoorbeeld een berging, een kelder, een garage of onder de trap.
Welke aanpassingen moet ik doen aan mijn huis?
Als dat mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een leiding die ondergronds door de fundering gaat en pas boven de grond komt op de plek van de warmteafleverset. Als de warmteafleverset niet in de buurt van de voordeur kan worden geplaatst, kan de leiding ook door een bestaande koof of afwerking door de woning. Plaatsing is alleen mogelijk met volledige toestemming van de woningeigenaar.
Als een huis volledig aardgasvrij wordt gemaakt, moet misschien ook het kooktoestel worden vervangen door een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Daarnaast moet de gasmeter en de leidingen worden verwijderd.
Werkt mijn huidige installatie nog wel met een warmteafleverset?
In sommige huizen zijn er grotere, zwaardere cv-ketels of zijn er twee cv-ketels in gebruik. Ook voor warmteafleversets geldt dat er verschillende types beschikbaar zijn, waaronder types met meer vermogen. Voordat een warmtenet wordt aangesloten, komt een monteur ter plekke de situatie bekijken: een schouwing. Dat is een belangrijk bezoek, omdat de mogelijkheden in kaart worden gebracht en het misverstanden en teleurstellingen voorkomt.
Zijn er leidingen zichtbaar?
Wat betekent een warmtenetaanleg voor mijn tuin?
Ook is het goed om te weten dat onze leidingen zeer goed geïsoleerd zijn, ze geven nauwelijks warmte af na aanleg. Uw tuin zal hier in de toekomst dus ook geen hinder van ondervinden.