Dat is natuurlijk een heel belangrijke vraag. Veel van ons dagelijks leven thuis heeft te maken met energie. Dat merken we aan de energierekening voor elektriciteit en aardgas dat we verbruiken. Aardgasverbruik maakt daar een belangrijk deel van uit. We gebruiken aardgas voor de verwarming van ons huis en voor de verwarming van het water voor de afwas en om te douchen of voor in bad en (soms nog) om mee te koken en te bakken. Als we het gebruik van fossiel aardgas gaan vervangen door een fossielvrije variant, is dat dan eigenlijk wel haalbaar? Ons antwoord? Gelukkig wel.

Simpel

Eigenlijk is het heel simpel op te lossen met een aansluiting op het warmtenet in de plaats van een aansluiting op het aardgasnet. De installatie binnen de woning kan dan gewoon blijven zitten, er zijn geen bijzondere of dure aanpassingen van de woning nodig. Je bent in een keer klaar en de woning is duurzaam. Dat laatste is tegenwoordig ook belangrijk voor de waarde van je woning. Daarbij komt nog het voordeel dat bij een aansluiting op het warmtenet de cv-ketel wordt verwijderd. De warmteafleverset die wordt geplaatst is en blijft eigendom van het warmtebedrijf. Die is verantwoordelijk voor het onderhoud en vervanging en u heeft nooit meer rekening te houden met onverwachte kosten daarvoor.

Aansluiten

Aansluiten is ook eenvoudig. Wijk voor wijk worden er plannen gemaakt om een warmtenet te leggen en als uw wijk aan de beurt is, wordt u eerst uitgenodigd voor een drietal kennismakingsbijeenkomsten. In de eerste bijeenkomst wordt de werking van het warmtenet uitgelegd. De tweede bijeenkomst gaat in op de technische installatie bij u thuis, want elke woning is anders. In de derde bijeenkomst wordt een toelichting gegeven op de “aansluitovereenkomst” die nodig is om aan te kunnen sluiten en dan is de keuze aan u. Om een aantrekkelijke haalbare aanbieding te kunnen doen, is het nodig dat een x percentage van de woningeigenaren meedoet met het warmtenet, want dat maakt dat het uiteindelijk haalbaar is. De kosten voor de aansluiting kan dan met een voldoende groot aantal deelnemers worden verdeeld.

Conclusie

Een aansluiting op een warmtenet is voor veel mensen een haalbaar alternatief om aardgasvrij te kunnen worden. De gewone installatie kan meestal blijven zitten en je hoeft niet extra te isoleren in vloer-dak of glas. Dat maakt de transitie naar aardgasvrij wonen stukken eenvoudiger en overzichtelijker. De woning kan meteen van het aardgas af en doordat de bron van energie duurzaam is, is dat goed voor het klimaat.