Duurzaam warm en aardgasvrij welke opties zijn er?

Na de vondst van het aardgas bij Slochteren in 1959 stroopte Nederland de mouwen op en binnen tien jaar kookte en stookte Nederland op aardgas. Dat was nog eens een ultrasnelle transitie! Ten opzichte van de kolen die daarvoor werden gebruikt was dat een grote verbetering. Zo’n 70 jaar later zijn we toe aan een nieuwe verbetering. Een vorm van energie zonder het grote nadeel dat we inmiddels hebben leren kennen: de opwarming van de aarde. Het goede nieuws? Als het gaat om het alternatief voor aardgas voor warmte, is die nieuwe vorm van energie er al. Het kan gewoon anders en duurzaam en consumenten kunnen kiezen voor de optie die het beste past. Als alternatief voor de verwarming door aardgas zijn er grofweg 2 mogelijkheden: een individuele mogelijkheid of een collectieve mogelijkheid.

Spoor 1: individueel

Individueel wil zeggen dat je zelf kunt kiezen welke techniek je wilt toepassen en op welk moment je dat wilt gaan doen. De optie die hierbij hoort is de warmtepomp. Omdat het individueel is, ben je zelf aan de bal en kun je alles zelf uitzoeken en zelf bepalen. Om uit te zoeken welke varianten er geschikt zijn voor jouw woning, begin je het onderzoek naar de staat van je huis: is het geïsoleerd? Wat wel? Wat nog niet? Het je vloerverwarming of radiatoren? Daarna kijk je waar een warmtepomp zou kunnen worden geplaatst: boven, beneden, binnen of buiten. Een warmtepomp maakt geluid, dus daar moet je bij de keuze van de locatie rekening mee houden. Behalve een warmtepomp heb je ook een boilervat nodig, om ervoor te zorgen dat je voldoende warm water beschikbaar hebt. Ook daar heb je voldoende ruimte voor nodig om die een plek te geven. Na deze eerste voorbereidende werkzaamheden kun je beginnen met de keuze voor het type warmtepomp en het benodigde hoeveelheid warmte die er nodig is.

Er zijn nogal wat types warmtepompen om uit te kiezen: hybride, all electric, lucht-water, bodem, pvt, lucht-lucht. Elke met eigen specificaties, die dus beter of minder goed passen bij jouw specifieke situatie. Ook het financiële plaatje moet uiteraard passen. Behalve de kosten voor aanschaf moet je ook rekening houden met de vervanging van het apparaat over 10 tot 15 jaar en de kosten van onderhoud en mogelijk reparatie. Ook moet je in je berekening meenemen dat een warmtepomp elektriciteit gebruikt, 2.000 tot 3.000 kWh per jaar. Misschien kun je dat fixen met (extra) zonnepanelen om dat extra verbruik te compenseren. Als je tot de conclusie komt dat je woning nog niet optimaal geïsoleerd is, komen ook de kosten van de isolatie daar nog bij.

Spoor 2: collectief

Een andere oplossing is een collectieve oplossing: een aansluiting op een warmtenet. Om te weten of er een warmtenet in buurt is of in de buurt komt, kun je contact opnemen met je plaatselijke  warmtebedrijf. Als er een warmtenet in de buurt is of in de buurt komt, wil dat zeggen dat alle bewoners van de wijk of straat op een bepaald moment een aanbieding krijgen van het warmtebedrijf om aan te sluiten. Als er voldoende bewoners zijn die van die aanbieding gebruik maken, kan het plan doorgaan. Bij de aanleg wordt vervolgens alles voor je geregeld. Eerst inspecteert het warmtebedrijf ter plekke wat de situatie is, om de vervanging zo snel en correct mogelijk te verzorgen. De cv-ketel wordt verwijderd, de nieuwe warmteafleverset wordt geplaatst en voila. Klaar is Kees. Het kan zijn dat je tegelijkertijd ook je gaskookplaat moet vervangen door een inductie en je elektrische aansluiting moet uitbreiden, maar ook dat kan in het project worden meegenomen. Deze collectieve optie betekent namelijk dat je buren hetzelfde meemaken en dus is het makkelijk om gezamenlijk in te kopen en gezamenlijk iets te regelen. Je staat er niet alleen voor.

Op de vraag “duurzame warmte, welke opties zijn er”? Is het antwoord: Er zijn 2 opties. Of je kunt zelf bepalen wat en wanneer je aardgasvrij wordt, of je kunt die stap zetten samen met je buren. Bij de eerste optie (individueel) moet je zelf alles uitzoeken. Bij de tweede optie (collectief) krijg je een aanbod van het warmtebedrijf en wordt alles verder voor je geregeld.

De volgende blog gaat over: hoe voordelig is een warmenet?