Nu de decembermaand is begonnen en het buiten koud wordt, is dat natuurlijk een belangrijke vraag. Om het binnen gezellig te hebben, is warmte wel een voorwaarde. Een warmtenet levert temperatuur die ervoor zorgt dat de woning – net zoals je bent gewend – comfortabel warm is en ook het water wordt met een warmtenetaansluiting verwarmd, zodat je lekker warmt kunt douchen.

Hoe werkt een warmtenet?

De warmte wordt op een bepaalde temperatuur aangeleverd. Door de warmte te gebruiken, koelt het water af en het afgekoelde water komt in de retourleiding terecht. Het verschil in temperatuur is de energie die je hebt verbruikt en dat verschil betaal je aan de warmteleverancier via een voorschotbedrag en een jaarafrekening.

Hoeveel graden is een warmtenet?


De temperatuur van een warmtenet kan variëren afhankelijk van het type warmtebron en het ontwerp van het netwerk. Over het algemeen liggen de temperaturen in een warmtenet tussen de 70 en 120 graden Celsius. De hoogte van de temperatuur is vaak afhankelijk van de doeleinden van de eindgebruiker.

Lage temperatuur warmtenet

Lage temperatuurwarmtenetten hebben lagere temperaturen, meestal rond de 70 tot 80 graden Celsius, en worden vaak gebruikt voor verwarmingssystemen in woningen en gebouwen. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gevoed door restwarmte uit industrieën of geothermische bronnen.

Hoge temperatuur warmtenet

Hoge temperatuurwarmtenetten kunnen temperaturen tot 120 graden Celsius bereiken en worden vaak gebruikt voor industriële processen of om elektriciteit op te wekken in warmtekrachtkoppelingssystemen.

Wat is het voordeel van een warmtenet?

Het voordeel van warmte uit een warmtenet is dat die direct en voldoende beschikbaar is. Er is geen buffervat met een warm water voorraad nodig. Bij een warmtenet aansluiting kunnen alle gezinsleden achterelkaar warm douchen. Een warmtenet aansluiting zorgt dat het net zo warm is als je gewend bent, maar met nog wat meer comfort als het gaat om warm water.

Een aansluiting op een warmtenet is dus een mooi alternatief voor aardgas: net zo warm als je gewend bent, een hoger comfortniveau doordat het water ook onbeperkt wordt verwarmd en dan ook nog eens fossiel vrij.