Vragen over onze warmtetarieven
De hoogte van het warmtetarief hangt af van kosten, met een opslag voor rendement dat nodig is om betrouwbare warmte te kunnen blijven leveren. Dit heet “kostprijsplus”. De hoogte van het maximaal te behalen rendement wordt vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het staat warmtebedrijven vrij een lagere prijs te berekenen.
Lees meer over Autoriteit Consument & Markt (ACM)
We begrijpen dat het fijn is om zekerheid te hebben over je energiekosten. Daarom worden de tarieven duidelijk gecommuniceerd. Deze tarieven worden jaarlijks vastgesteld op 1 januari, zodat je precies weet waar je aan toe bent en het hele jaar door hetzelfde tarief betaalt. Zelfs als de energieprijzen gedurende het jaar stijgen, hoef je je geen zorgen te maken. Het vastgestelde tarief voor warmte blijft tot het einde van het kalenderjaar onveranderd. Met de Warmtewet worden consumenten worden beschermd tegen onredelijke tarieven. In de Warmtewet staat dat het niet mogelijk is om een contract af te sluiten voor meerdere jaren.
Nee, in principe niet. Eenmaal per jaar, op 1 januari, wijzigen onze tarieven voor warmte. Deze blijven gedurende één kalenderjaar van kracht. Ook als de energieprijzen gedurende het jaar stijgen, blijft dit tarief het hele jaar ongewijzigd.
Let op: In uitzonderlijke situaties, zoals de energiecrisis van 2022, is het wettelijk toegestaan om de tarieven aan te passen. Zolang het niet hoger wordt dan het maximumtarief van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Het verbruik, en daarmee de kosten, worden niet alleen bepaald door het type woning. Dit is altijd een combinatie van het gebruik en het type woning. Bij een nieuwe woning worden deze kosten ingeschat op basis van de eigenschappen van deze woning, zoals het type (rijtjeswoning of vrijstaand). Hoe langer een klant in dezelfde woning verblijft, hoe nauwkeuriger het te verwachten verbruik is en daarmee de te verwachten kosten. Isolatie heeft bijvoorbeeld veel invloed op het warmteverbruik en dat kan zelfs binnen hetzelfde type woning sterk verschillen afhankelijk van hoeveel investeringen de eigenaar gedaan heeft.
Vragen over marktregulatie door de ACM
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gebruikt voor het vaststellen van maximumtarieven een vaste rekenmethode. Er wordt gekeken naar de tarieven voor aardgas die de 10 grootste gasleveranciers gemiddeld berekenen, voor een standaardproduct met de looptijd van een jaar. Als de warmteprijs van het warmtebedrijf onder het ACM-maximumtarief ligt, is de conclusie dat warmte goedkoper is dan aardgas.
Meer informatie over warmtetarieven op de website van de ACM
Het maximumtarief dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vaststelt is volgens het niet-meer-dan-anders-principe (NMDA). Dat betekent dat een klant met een warmteaansluiting in een vergelijkbare situatie niet meer mag betalen dan een klant met een gasaansluiting. Dat was een goed model, toen de gasprijs nog laag was. Maar nu de aardgasprijs zo hoog is, is de ACM wettelijk verplicht ook dat hoge tarief als jaarlijks ijkpunt voor duurzame warmte te nemen. Overigens is er geen wettelijke verplichting aan warmtebedrijven om ook dat hoge tarief te hanteren, ze mogen er altijd onder blijven. Het is wel goed om te weten dat de kostprijs van duurzame warmte rechtstreeks beïnvloed wordt door de hoogte van de aardgas en stroomprijzen.
Onze tarieven in vergelijking met aardgas/andere leveranciers
In Nederland is de warmteprijs gekoppeld aan de aardgasprijs in de Warmtewet. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt elk jaar de maximale warmtetarieven op basis van het prijspeil van aardgas in december. De warmtebedrijven mogen vervolgens niet meer dan dit maximumtarief vragen, waardoor ze niet duurder kunnen zijn dan aardgas.