Denk je erover na om je woning duurzamer te maken? Dan is dat zeker mogelijk, er zijn diverse manier waarop je zelf kan bijdragen aan een lagere energierekening en een beter milieu. Hieronder staan een aantal effectieve mogelijkheden die je zelf kunt ondernemen om je huis te verduurzamen. 

Isolatie verbeteren 

Begin met de isolatie van je huis. Goede isolatie is belangrijk voor een duurzaam huis. Het houdt warmte binnen tijdens de winter en buiten tijdens de warme zomerdagen. Dit zorgt ervoor dat er een aangenamer binnenklimaat is en er lagere stookkosten zijn. Overweeg het isoleren van je dak, vloeren en muren. Heb je ook nog enkelglas in je ramen? Vervang dit dan door hoogrendementsglas, ookwel HR-glas. Zelf kan je al isolerende folie op de zolder of tochtstrips voor deuren en ramen toevoegen.  

Zonnepanelen installeren 

Zonnepanelen zijn een bekende manier om zelf duurzame energie op te wekken. Hoewel je vaak ziet dat de installatie door professionals wordt gedaan, is het zeker niet onmogelijk om dit zelf te doen. Onderzoek wat voor jouw situatie de beste opties zijn en ga op zoek naar een zonnepanelenkit om ze te installeren. Ga pas aan de slag als je zeker weet dat je dak nog in goede staat is. Heeft het dak onderhoud nodig fix dat dan eerst. 

Energiezuinige apparatuur 

Wil je niet gelijk grote veranderingen maken, maar wel verduurzamen? Kijk dan naar de apparatuur dat je in huis gebruikt. Vervang energievretende apparaten met apparaten met een hoog energielabel, idealiter A++ of hoger. Deze apparaten verbruiken minder energie, wat leidt tot besparingen. Grote verbruikers zoals koelkasten, wasmachines en drogers kan je natuurlijk niet zomaar vervangen. Kijk hierbij of deze apparaten functies zoals “eco-modi” of timers hebben. Deze helpen energie besparen wanneer het in gebruik is. Of krijg inzicht met een energiemeter. Meet precies hoeveel energie een aangesloten apparaat verbruikt. De kleine apparaatjes zijn makkelijk online te bestellen en niet duur. 

LED-verlichting 

Vervang oude gloei- en halogeenlampen door LED-lampen. Deze zijn niet alleen energiezuiniger, maar hebben ook een langere levensduur, waardoor je op termijn minder vaak je lampen hoeft te vervangen.  

Water besparen 

Een andere optie is het besparen van water. Installeer waterbesparende douchekoppen en kranen om je waterverbruik te verminderen of douche een aantal minuten korter. Denk ook na over het opvangen van regenwater voor het bewateren van je tuin. 

Slimme thermostaat 

Kies voor een programmeerbare of slimme thermostaat. Deze helpt om je huis efficiënter te verwarmen door de verwarming alleen in te schakelen wanneer het nodig is. Stel timers met specifieke tijden in zodat het programma precies weet wanneer het wel of niet nodig is. Vergeet niet de verwarming ‘s avonds ook weer lager in te stellen. 

Bewustwording en gedrag 

Je huis verduurzamen betekent ook bewuster omgaan met energie. Schakel daarom apparaten volledig uit in plaats van ze op stand-by te laten staan, douche standaard korter (of kouder) en zet de verwarming een graadje lager. Dit lijken kleine aanpassingen, maar ze kunnen een groot verschil maken. 

Aansluiten op een warmtenet 

Wil jij volledig aardgasvrij verwarmen? Ga dan voor een aansluiting op het warmtenet, één van de meest duurzame opties voor verwarming van je huis en voor warm water. In een warmtenet wordt warmte verspreidt via een centrale bron naar meerdere woningen en gebouwen in een buurt. Een warmtenet van één van de partners van ons platform Warmte met Elkaar heeft voordelen. Je kiest voor een duurzame oplossing, omdat er gebruik wordt gemaakt van fossiel vrije bronnen en restwarmte die anders verloren zou gaan. Onze warmtenetten stoten veel minder schadelijke CO2 uit en helpen ons op weg naar een groene toekomst.    

 Benieuwd naar de mogelijkheden bij jou in de buurt? Neem contact met ons op!