Ben je op zoek naar een manier om je huis gezellig en warm te houden? Overweeg dan eens een warmtenet, ook bekend als stadsverwarming. Dit systeem zorgt op een duurzame manier voor warmte. Maar hoe functioneert zo’n warmtenet precies? Dat leggen we je uit in deze blog. 

Hoe functioneert een warmtenet? 

Een warmtenet is het duurzame alternatief voor aardgas. Bestaande woningen, bedrijven, nieuwbouw, scholen en monumenten kunnen aangesloten worden op het net. Zo bespaart een woning tot wel 90% CO2-uitstoot. De warmte uit het warmtenet wordt gebruikt om ruimtes te verwarmen en water op te warmen. Zo geniet jij dus thuis van een warme douche of een lekker opgewarmd huis zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

Warmte in warmtenet

De warmte in een warmtenet kan op verschillende manieren opgewekt worden. Denk aan het gebruik van zonnewarmte, windenergie, maar ook bijvoorbeeld biomassa, geothermische energie of de restwarmte uit industrieën of datacenters. Als de warmte is opgewekt moet dit worden getransporteerd naar de plaats van gebruik. Dit transport verloopt via een netwerk van geïsoleerde leidingen die speciaal ontworpen zijn om warmteverlies tijdens transport te minimaliseren.

Het proces van gebruiker tot opnieuw opwarmen

Bij aankomst bij de eindgebruiker, wordt de warmte via een warmtewisselaar overgedragen aan het lokale verwarmingssysteem van het gebouw. Als de warmte is gebruikt wordt het afgekoelde water of stoom weer overgedragen aan de retourleiding. Daardoor kan het water of stoom weer worden opgewarmd en dan begint het proces opnieuw.

Wat is het voordeel van een warmtenet?

Een warmtenet biedt het grote voordeel van direct beschikbare warmte, zonder de noodzaak voor een opslagvat voor warm water. Dat betekent dat je onbeperkt warm water hebt. Daarnaast biedt het ook toekomstbestendigheid en is het ruimtebesparend. Wil je meer weten over de voordelen van een warmtenet? Lees dan deze blog.

Aansluiten op het warmtenet

Nu je precies weet hoe een warmtenet werkt is het tijd om te kijken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Ben je geïnteresseerd in de voordelen die een warmtenet voor jouw huis kan bieden? Wil je meer weten over mogelijkheden om je aan te sluiten op een warmtenet in jouw buurt? Neem dan contact met ons op!