Ben jij aan het nadenken over het vervangen van je cv-ketel? Misschien omdat deze toe is aan vervanging of misschien ben je op zoek naar een duurzamere oplossing voor het verwarmen van je huis. Wat de reden ook is, de zoektocht naar een alternatief kan lastig zijn. Maak je geen zorgen, er zijn verschillende opties. We leggen ze in de blog aan je uit. 

Hybride systemen 

Kan je nog niet volledig afscheid nemen van gas, maar wil je wel duurzamer verwarmen? Dan zijn hybride systemen een optie. Een hybride systeem combineert een warmtepomp met een gasgestookte cv-ketel. De warmtepomp wordt primair gebruikt voor de verwarming van de woning en met behulp van een warmtepompboiler ook het water, maar tijdens de koudste dagen. springt de cv-ketel bij. Dit zorgt voor goede verwarming met een lagere CO2-uitstoot. Hybride verwarmen is een praktische tussenstap op weg naar een volledig gasvrije verwarmingsoptie. Je houdt wel de kosten van de aansluiting op het aardgasnet en de kosten voor onderhoud en reparatie van je cv-ketel. 

Verwarmen met een warmtepomp 

Wil je wel volledig afstappen van een cv-ketel, dan is de warmtepomp een van de meest besproken alternatieven. Dit apparaat haalt warmte uit de lucht of de bodem en zet deze om in bruikbare warmte voor je huis. Het is een duurzame manier om je woning te verwarmen omdat het de CO2-uitstoot van de woning drastisch beperkt. Er is wel een belangrijke voorwaarde: om met een warmtepomp comfortabele warmte te hebben, moet je woning goed geïsoleerd zijn. Dat betekent dak- en vloerisolatie en het glas. Een warmtepomp heeft wel ruimte nodig en maakt ook geluid, dus dat stelt eisen aan de plek waar je hem laat plaatsen. 

Er zijn verschillende type warmtepompen beschikbaar, elk met hun voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken welke duurzame oplossing het beste bij jouw situatie past. Twijfel je over een warmtepomp? Of zie je op tegen de keuzestress? Dan kan het heel goed zijn dat een warmtenet beter bij jou past. Ontdek hier het verschil tussen een warmtepomp en een warmtenet. 

Aansluiten op een lokaal warmtenet 

Aansluiten op een warmtenet behoort ook tot de mogelijkheden of aardgasvrij te kunnen worden. Een warmtenet is een collectieve en duurzame oplossing die steeds populairder wordt in Nederland en door de overheid gestimuleerd. Bij een warmtenet wordt er gebruik gemaakt van warmte van duurzame lokale bronnen, zoals restwarmte van de industrie of aardwarmte, om groot aantal huizen en zelfs hele bedrijventerreinen van warmte te voorzien.  

Deze warmte wordt vanaf de warmtebron via een netwerk van leidingen naar huizen en gebouwen geleid. Een zeer duurzame oplossing waarbij je geen eigen verwarmingsinstallatie meer nodig hebt. Bovendien kom je nooit onverwachts voor kosten te staan, het onderhoud en eventuele vervangingen van de warmteafleverset in je woning worden voor je geregeld. 

Om aan te sluiten op een warmtenet moet er natuurlijk wel een warmtenet in jouw wijk liggen. Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw wijk? Neem contact op met de gemeente waar je woont of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.  

De keuze maken 

De keuze voor een alternatief voor de cv-ketel hangt af van verschillende factoren: je persoonlijke voorkeur, de mogelijkheden van je woning en je budget. Elk alternatief heeft zijn eigen voordelen. Informeer je daarom goed en neem verschillende opties in overweging. Het overstappen van een cv-ketel naar een duurzamere oplossing is niet alleen goed voor het milieu, maar op de lange termijn ook voor je portemonnee.