Verwarmen met een warmtenet goed voor milieu en klimaat

LEER ELKE WEEK MEER

Wat weet jij van duurzame warmte?

Leer alles met onze wekelijkse weetjes en test je kennis in de quiz

Elke week delen we weetjes en tips over hoe we Nederland stap voor stap aardgasvrij maken. Ons doel? Nederland warm zonder aardgas!

Waarom? Aardgas is een fossiele brandstof die opraakt en bijdraagt aan klimaatverandering. Maar gelukkig kunnen we al volop gebruikmaken van warmte die er al is. Met een slim groen warmtenet verwarm je je woning met deze restwarmte. Zo bespaar je CO2 en maak jij je huis in één keer aardgasvrij!

Dus, check je elke vrijdag even in? Samen maken we Nederland aardgasvrij.

Aardgasvrijdag Weetje

Hoe werkt een warmtenet eigenlijk?

Simpel gezegd: het is een slimme en groene manier om je huis te verwarmen, zonder aardgas. We maken gebruik van warmte die al beschikbaar is. De warmte komt van verschillende lokale bronnen zoals restwarmte van fabrieken, datacenters of zelfs uit het riool (ja, echt!). Dit warme water stroomt via ondergrondse leidingen naar je huis. Zo krijg je warm water en verwarming, net zoals je gewend bent.

Een klein apparaatje in je meterkast, de warmteafleverset, regelt alles voor je. Geen cv-ketel, geen aardgas, alleen hergebruikte warmte. Zo delen we warmte met elkaar die anders verloren zou gaan en maken we Nederland duurzamer!

Warmtenet gemeente initiatief

AARDGASVRIJDAG WEETJE

Met een warmtenet verduurzaam je automatisch mee

zodra er nieuwe warmtebronnen worden aangesloten.

Een warmtenet maakt gebruik van verschillende duurzame warmtebronnen, zoals restwarmte van fabrieken of aardwarmte. Stel je voor: over een paar jaar schakelt het warmtebedrijf over op nóg duurzamere bronnen. Wat merk jij hiervan? Niet veel. Je hoeft niks aan te passen in je huis – geen nieuwe apparaten, geen extra kosten. Je profiteert gewoon van steeds duurzamere warmte. Zo makkelijk kan het zijn.

Warmtenet gemeente

AARDGASVRIJDAG WEETJE

Een warmteafleverset heeft niet of nauwelijks storingen.

Zorgeloos comfortabel.

Een warmteafleverset zorgt ervoor dat jouw woning altijd lekker warm is, zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Het systeem werkt efficiënt en betrouwbaar: storingen komen eigenlijk nauwelijks voor. En mocht er toch iets gebeuren, dan hoef jij je niet druk te maken. Een warmtebedrijf heeft leveringsplicht, dus je bent verzekerd van warmtelevering. In het zeldzame geval dat er toch een storing of een defect is lossen wij het op met onze 24/7 onderhoudsdienst.

aansluiten Warmtenet gemeente

AARDGASVRIJDAG WEETJE

Wanneer je aansluit op een warmtenet, krijg je mogelijk extra subsidie.

Klinkt goed, toch?

Het aardgasvrij maken van je huis brengt kosten met zich mee, maar gelukkig is er steun van de overheid. In 2024 kun je tot wel € 3.775,- subsidie krijgen voor de aansluiting op een warmtenet, zolang je huis helemaal aardgasvrij gemaakt wordt. Dit valt onder de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Voor VvE’s is er de SVVE (Subsidie Verduurzaming Verwarming en Energie).

En het wordt nog beter: hoe groener je huis, hoe hoger de subsidie. Of je nu overstapt op elektrisch koken of je woning beter isoleert, het betaalt zich uit!

wat doen voor aardgasvrije wijk

AARDGASVRIJDAG WEETJE

De warmtetarieven worden één keer per jaar aangepast aan de aardgasprijs.

En dit gebeurt altijd op 1 januari.

Zo weet je precies waar je aan toe bent. Je betaalt het hele jaar hetzelfde tarief, zelfs als de energieprijzen ergens anders flink stijgen. Doordat de Warmtewet consumenten beschermt, weet je zeker dat je niet met onredelijke tarieven te maken krijgt. Nog een voordeel: je zit niet vast aan een meerjarig contract, dus je blijft altijd flexibel.

duurzame wijk initiatief

AARDGASVRIJDAG WEETJE

Wist je dat je met een warmtenet je woning volledig aardgasvrij kunt maken

en daarmee tot wel 90% minder CO2 uitstoot?

En dan rekenen we de gehele keten mee, van duurzame bron tot eindklant. Onze bronnen zijn namelijk 100% fossielvrij en hernieuwbaar. In plaats van gas gebruik je warmte die wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals zonne-energie, (afval)water of restwarmte van fabrieken. Het resultaat? Een comfortabel huis, zonder dat je afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Zo blijf je net zo lekker warm, maar dan met een veel kleinere impact op het milieu!

Warmtenet vanuit gemeente

AARDGASVRIJDAG WEETJE

Wist je dat warmtenetten jaarvaste tarieven hebben

ten opzichte van traditionele energiebronnen zoals aardgas?

De warmtenetmarkt is geen vrije markt. Leveranciers kunnen hun tarieven niet zomaar aanpassen. De huidige Warmtewet bepaalt dat warmtetarieven één keer per jaar, in december, worden herzien op basis van de aardgasprijs van dat moment. De Autoriteit Consument & Markt bepaalt dan de nieuwe maximale warmtetarieven. Daar mag je als warmteleverancier ook onder blijven, want wij geloven in een eerlijke prijs voor warmte. Wij rekenen wat het écht kost om jou van warmte te voorzien.

Zo weet je waar je aan toe bent en krijg jij duurzame warmte zonder verrassingen.

warmtetransitie en warmtenetten

AARDGASVRIJDAG WEETJE

Wist je dat je met een warmtenetaansluiting

geen risico loopt op koolstofmonoxidevergiftiging?

Met het verwijderen van je cv-ketel op aardgas zeg je ook vaarwel tegen de risico’s die daarbij komen kijken. Geen zorgen meer over koolstofdioxide (CO2), koolstofmonoxide (CO), of nog erger: een gaslek. De warmteafleverset die je ervoor in de plaats krijgt heeft namelijk geen (rook)gassen, alleen leidingen met heet water die tegen elkaar liggen. Zo kun je met een gerust hart de deur achter je dichttrekken.

AardgasVrijdag Kennis Quiz

Test jouw kennis over warmtenetten

Hoeveel weet jij over warmtenetten? Doe de quiz en ontdek het zelf. Een leuk extraatje: je maakt kans op mooie prijzen.

subsidie warmtenet

ALLE WEETJES OP EEN RIJTJE

Heb je afgelopen AardgasVrijdag gemist?

We hebben alle weetjes op een rijtje gezet. Zo ben jij helemaal op de hoogte

Verduurzaam ik automatisch mee met een warmtenet?

Ja, dat klopt! Met een warmtenet verduurzaam je automatisch mee zodra er nieuwe warmtebronnen worden aangesloten. Een warmtenet maakt gebruik van verschillende duurzame warmtebronnen, zoals restwarmte van fabrieken of aardwarmte. Stel je voor: over een paar jaar schakelt het warmtebedrijf over op nóg duurzamere bronnen. Wat merk jij hiervan? Niet veel. Je hoeft niks aan te passen in je huis – geen nieuwe apparaten, geen extra kosten. Je profiteert gewoon van steeds duurzamere warmte. Zo makkelijk kan het zijn.

Hoe betrouwbaar is een warmteafleverset?

Een warmteafleverset heeft niet of nauwelijks storingen. Een warmteafleverset zorgt ervoor dat jouw woning altijd lekker warm is, zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Het systeem werkt efficiënt en betrouwbaar: storingen komen eigenlijk nauwelijks voor. En mocht er toch iets gebeuren, dan hoef jij je niet druk te maken. Een warmtebedrijf heeft leveringsplicht, dus je bent verzekerd van warmtelevering. In het zeldzame geval dat er toch een storing of een defect is lossen wij het op met onze 24/7 onderhoudsdienst.

Hoe vaak worden de warmtetarieven aangepast?

De warmtetarieven worden één keer per jaar aangepast aan de aardgasprijs. En dit gebeurt altijd op 1 januari. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Je betaalt het hele jaar hetzelfde tarief, zelfs als de energieprijzen ergens anders flink stijgen. Doordat de Warmtewet consumenten beschermt, weet je zeker dat je niet met onredelijke tarieven te maken krijgt. Nog een voordeel: Je zit niet vast aan een meerjarig contract, dus je blijft altijd flexibel.

Kan ik subsidie krijgen als ik aansluit op een warmtenet?

Ja, wanneer je je huis aardgasvrij maakt en aansluit op een warmtenet, kun je aanspraak maken op subsidies. Het aardgasvrij maken van je huis brengt kosten met zich mee, maar gelukkig is er steun van de overheid. In 2024 kun je tot wel € 3.775,- subsidie krijgen voor de aansluiting op een warmtenet, zolang je huis helemaal aardgasvrij gemaakt wordt. Dit valt onder de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) en de SVVE (Subsidie Verduurzaming Verwarming en Energie).

En het wordt nog beter: hoe groener je huis, hoe hoger de subsidie. Of je nu overstapt op elektrisch koken of je woning beter isoleert, het betaalt zich uit!

Meer weten over een aardgasvrije toekomst?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom warmtenetten.

  • Wanneer komt er een warmtenet in mijn buurt?
  • Wat houdt een warmtenet in?
  • Wat kost een aansluiting op het warmtenet?
  • Is een warmtenet voordelig?

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Particulier
Zakelijk