Weetjes over warmtenetten

Hoe werkt een warmtenet eigenlijk?

Simpel gezegd: het is een slimme en groene manier om je huis te verwarmen, zonder aardgas. We maken gebruik van warmte die al beschikbaar is. De warmte komt van verschillende lokale bronnen zoals restwarmte van fabrieken, datacenters of zelfs uit het riool (ja, echt!). Dit warme water stroomt via ondergrondse leidingen naar je huis. Zo krijg je warm water en verwarming, net zoals je gewend bent.
 
Een klein apparaatje in je meterkast, de warmteafleverset, regelt alles voor je. Geen cv-ketel, geen aardgas, alleen hergebruikte warmte. Zo delen we warmte met elkaar die anders verloren zou gaan en maken we Nederland duurzamer!

Kan je een woning volledig aardgasvrij maken met een warmtenet?

Ja, met een warmtenet kan je een woning volledig aardgasvrij maken. Daarmee kunnen we  tot wel 90% CO2 uitstoot besparen.
 
En dan rekenen we de gehele keten mee, van duurzame bron tot eindklant. Onze bronnen zijn namelijk 100% fossielvrij en hernieuwbaar. In plaats van gas gebruik je warmte die wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals zonne-energie, (afval)water of restwarmte van fabrieken. Het resultaat? Een comfortabel huis, zonder dat je afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Zo blijf je net zo lekker warm, maar dan met een veel kleinere impact op het milieu!

Hoe zit het met de tarieven van warmtenetten?

Warmtenetten hebben stabielere tarieven dan traditionele energiebronnen, zoals aardgas.   
 
Bij warmtenetten zijn de tarieven niet gekoppeld aan de instabiele aardgasprijzen. In plaats daarvan rekenen we wat het écht kost om jou van warmte te voorzien. Belangrijk om te weten: de warmtenetmarkt is geen vrije markt. Leveranciers kunnen hun tarieven niet zomaar aanpassen. De huidige Warmtewet bepaalt dat warmtetarieven één keer per jaar, in december, worden herzien op basis van de aardgasprijs van dat moment.
 
Zo weet je waar je aan toe bent en krijg jij duurzame warmte zonder verrassingen.

Hoe veilig is een aansluiten op het warmtenet?

Warmtenetaansluitingen zijn veilig. Er is geen verbrandingsproces in huis, wat leidt tot minder stof en geen risico op koolmonoxidevergiftiging. Met het verwijderen van je cv-ketel op aardgas zeg je ook vaarwel tegen de risico’s die daarbij komen kijken. Geen zorgen meer over koolstofdioxide (CO2), koolstofmonoxide (CO), of nog erger: een gaslek. Zo kun je met een gerust hart de deur achter je dichttrekken.