Warmte met Elkaar

VEELGESTELDE VRAGEN

Heb je nog vragen?

We hebben de veelgestelde vragen op een rijtje gezet, maar neem gerust contact met ons op als je vraag er niet tussen staat. Het is natuurlijk best een grote keuze!

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een lokaal geïsoleerd leidingennetwerk waar heet water doorheen stroomt. Met dit hete water kun je een huis of gebouw verwarmen. Dit water is in de meeste gevallen fossielvrij verwarmd en vervangt de cv-ketel op aardgas. Een warmtenet is ook wel bekend onder de naam stadsverwarming.

Onze warmte komt van meerdere lokale bronnen. Denk hierbij aan restwarmte van de industrie, zoals uit een datacenter, zonne-energie en duurzame bio grondstoffen. Mogelijke warmtebronnen zijn verder nog warmte uit (afval)water en aardwarmte. Een slim groen warmtenet is een open warmtenet waar duurzamere bronnen kunnen worden aangesloten en minder duurzamere bronnen kunnen worden afgeschaald.

Waar komt jullie warmte vandaan?

Een open netwerk heeft een “bronnenstrategie”, waarbij het warmtenet in de loop van de jaren gebruikmaakt van meerdere duurzame warmtebronnen. Vaak is het een kip-ei verhaal. Voor de ontwikkeling van een warmtebron, zoals aardwarmte, heb je een grote afname oftewel een groot warmtenet nodig. Om uiteindelijk een groot warmtenet met aardwarmte als bron te realiseren, moet je eerst gebruik maken van andere bronnen die schaalbaar zijn. Als het warmtenet groeit, moet de hoeveelheid beschikbare warmte kunnen groeien. In de tussentijd wordt dan ook gewerkt aan de ontwikkeling van bronnen zoals aardwarmte en restwarmte uit de industrie. En kunnen deze vervolgens op het warmtenet worden aangesloten.

Hoe zeker is de levering van warmte?

Warmte is een basisbehoefte en jij als afnemer wordt beschermd door de Warmtewet. Deze stelt strenge eisen aan het warmtenet en ziet toe op de levering van die warmte. In het geval van calamiteiten heeft de wet ook verplichtingen voor het warmtebedrijf. Denk hierbij aan wettelijk verplichte back-up-installaties. In het geval van een storing geldt de verplichting om die op zeer korte termijn op te lossen. 

Ben ik verplicht om warmte af te nemen als klant?

Je bent niet verplicht om warmte af te nemen. De warmteafleverset heeft altijd enig verbruik door de warmhoudfunctie, maar wat je niet verbruikt (ruimteverwarming en warm tapwater), betaal je ook niet. De vaste kosten voor aansluiting, onderhoud en vastrecht betaal je wel. 

Meer weten over een aardgasvrije toekomst?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom warmtenetten.

  • Wanneer komt er een warmtenet in mijn buurt?
  • Wat houdt een warmtenet in?
  • Wat kost een aansluiting op het warmtenet?
  • Is een warmtenet voordelig?

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Particulier
Zakelijk
Onthoud uw nummer. Klik hier om naar het formulier te gaan