Ben jij het ook beu om afhankelijk te zijn van gas en andere fossiele brandstoffen, die niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook steeds duurder worden? Bij de productie van fossiele energie komt CO2 vrij en dat is schadelijk voor ons milieu. Je bent niet de enige die zoekt naar duurzamere en betrouwbaardere alternatieven waarbij er geen of veel minder schadelijke uitstoot is. Gelukkig zijn er een aantal energiebronnen beschikbaar die ons kunnen helpen om over te stappen naar een groenere toekomst. In deze blog lees je alles over deze alternatieve fossielvrije energiebronnen, wat ze inhouden en welke mogelijkheden ze bieden.  

Alternatieve energiebronnen 

Er zijn meerdere mogelijkheden als het aan komt op duurzamere energie. Elk van deze opties biedt een alternatieve manier om je huis te verwarmen en al je huishoudelijke apparaten te laten draaien. Dit natuurlijk zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen waardoor je dus een minder grote impact op het milieu maakt omdat je simpelweg kiest voor minder CO2 uitstoot. We hebben de belangrijkste alternatieve verwarmingsbronnen op een rij gezet.  

Zonne-energie 

Zonne-energie komt vaak naar voren in gesprekken over duurzame energie. Met behulp van zonnepanelen wordt zonlicht direct omgezet in elektriciteit. Dit is een schone en effectieve manier om energie te genereren. Deze panelen kunnen eenvoudig op daken geïnstalleerd worden of in grote aantallen in zonneparken neergelegd worden om op nog grotere schaal energie te produceren. Ze kunnen bijdragen aan het verlagen van de energierekening, maar ook de CO2 uitstoot verminderen. Ook zijn er subsidies beschikbaar die de initiële kosten kunnen verlagen. 

Windenergie 

Windmolens kennen we allemaal, maar wat doen ze eigenlijk precies? Ze zetten wind om naar elektriciteit. De molens vangen de energie van de wind op en zetten dit vervolgens om in stroom, zonder daarbij schadelijke emissies uit te stoten. Windenergie kan ook ingezet worden als alternatief voor gasverwarming. Dit moet echter wel via een kleine omweg waarbij we de duurzame elektriciteit uit de windenergie omzetten naar warmte.

Geothermische systemen 

Geothermische systemen zijn systemen die de constante temperatuur van de aarde gebruiken om op een efficiënte manier huizen en gebouwen te verwarmen en te koelen   Verwarmen en koelen met geothermie geeft lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk. De aarde is een natuurlijke isolator waar de temperaturen ondergronds relatief constant zijn. Deze eigenschap zorgt het hele jaar door voor verwarming en koeling.  

Alternatieve energiebronnen via het warmtenetten 

Een warmtenet is een systeem waarbij warmte centraal wordt opgewekt. Door de integratie van duurzame alternatieve energiebronnen voor het opwekken van warmte kunnen warmtenetten een grote rol spelen in het creëren van een groenere toekomst.  De warmte van een warmtenet wordt via geïsoleerde leidingen verdeeld naar huizen en gebouwen. Bewoners kunnen zich aansluiten bij een bestaand netwerk of initiatieven starten om een nieuw warmtenet op te zetten in hun buurt.   

Een warmtenet van één van de partners van Warmte met Elkaar heeft voordelen. Je kiest voor een duurzame oplossing, omdat er gebruik wordt gemaakt van fossiel vrije bronnen en restwarmte die anders verloren zou gaan. Onze warmtenetten stoten veel minder schadelijke CO2 uit en helpen ons op weg naar een groene toekomst. Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw wijk? Neem dan contact met ons op! We vertellen je graag over de mogelijkheden.