Warmte met Elkaar

Duurzame toekomst

Warmtenet voor bedrijven en huurders

Voor bedrijven is de overstap naar een warmtenet niet alleen een milieubewuste keuze, maar ook een noodzakelijke stap om te voldoen aan de Energielabel C-verplichting. Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen in Nederland een geldig energielabel hebben dat overeenkomt met maximaal 225 kWh primair fossiel energiegebruik per m² per jaar, wat neerkomt op een C-label voor gebouwen die alleen een kantoorfunctie hebben.

Door over te stappen op een warmtenet kunnen bedrijven hun energie-efficiëntie verhogen en voldoen aan deze nieuwe regelgeving, terwijl ze tegelijkertijd hun CO2-voetafdruk verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Warmte met Elkaar

Lokale warmte

Waarom overstappen op warmtenet?

Het overstappen op een warmtenetaansluiting kan voor bedrijven om verschillende redenen gunstig zijn. Allereerst maken warmtenetten gebruik van duurzame warmtebronnen of restwarmte die lokaal beschikbaar is. Dit vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, en dat draagt bij aan verduurzaming van je bedrijf.

Daarnaast kun je op lange termijn kostenbesparen. De kosten van warmte via het warmtenet liggen namelijk lager dan de kosten van traditionele verwarmingssystemen. Warmte afnemen voor verwarming is ook een efficiëntere manier van energiegebruik. Dat is goed voor het klimaat en voor je portemonnee.

Warmte met Elkaar

Het ideale moment

Alternatief voor CV ketel

Cv-ketel aan vervanging toe?

Het ideale moment voor overstappen op een duurzame warmte installatie! Twijfel je als bedrijf of investeren in een nieuwe cv-ketel nog wel een goed idee is? Neem dan gerust contact op met je lokale warmtebedrijf om de mogelijkheden te bespreken. Wellicht liggen er al plannen voor een warmtenet in omgeving van je bedrijf of is aansluiting op het warmtenet zelfs al direct mogelijk.

Warmte met Elkaar

DUURZAME WARMTEOPLOSSING

WKO of warmteaansluiting?

Wat is het verschil?

Je hebt besloten om over te stappen op een duurzame warmteoplossing. Ga je voor een Warmte-Koude Opslag (WKO) of een aansluiting op het warmtenet? We leggen het verschil aan je uit.

Een WKO levert zowel warmte als koude. De balans tussen warmte en kou moet altijd goed zijn anders ontstaat er disbalans en verlies van comfort. Via een WKO zijn de verbruikskosten lager, daarom lijkt een WKO misschien op het eerste gezicht een goedkope oplossing. Maar de kosten voor onderhoud en reparatie kunnen een stuk hoger uitvallen dan bij een aansluiting op het warmtenet. Een warmtenet daarentegen is eenvoudiger omdat warmte en koude gescheiden systemen zijn. Dat leidt tot lagere aansluitkosten voor een warmtenet en minder risico’s van storing voor de gebruiker.

Tel daarbij op het maatschappelijk belang om het elektriciteitsnet niet onnodig te belasten en de conclusie wordt duidelijk. Bij de keuze voor WKO of een aansluiting op het warmtenet, is deze laatste optie voor bedrijven de meest aantrekkelijke, tegen de laagste maatschappelijke kosten.

Warmte met Elkaar

GELDZAKEN

Besparen op de kosten

Financiële voordelen op lange termijn

Een aansluiting op een warmtenet is in eerste instantie een investering, maar biedt op lange termijn aanzienlijke financiële voordelen. Dit komt doordat de kosten van warmte in een warmtenet lager zijn dan de kosten van gas, maar ook omdat de kosten lager uitvallen dan die van alternatieve duurzame systemen.

Warmte is een heel efficiënte manier om je bedrijf te verwarmen. Het is duurzaam, verlaagt de CO2, verduurzaamt je bedrijf, en omdat het een collectief systeem is heeft een individuele gebruiker geen ongeplande kosten meer voor vervanging of reparatie.

Warmte met Elkaar

Aanvullende vragen?

Heb je vragen over wat een warmtenet is of wil je meer weten? We hebben de veelgestelde vragen vast voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet bij? Bekijk dan alle veelgestelde vragen of neem contact met ons op en stuur je vraag naar  info@warmtemetelkaar.nl

Wat betekent een nieuwe warmtenetaansluiting voor mijn woning?

Een warmtenetaansluiting maakt je woning aardgasvrij. Het vervangt je huidige cv-ketel op aardgas. Daarvoor in de plaats komt er een kleiner kastje te hangen, een warmteafleverset. Vervolgens leggen wij een leiding vanuit het lokale buurtwarmtenet naar uw woning aan. In veruit de meeste gevallen verandert er verder niets aan de woning. De bestaande binneninstallatie, bijvoorbeeld de radiatoren of vloerverwarming, blijft hetzelfde. Extra isoleren is ook niet nodig, al adviseren wij dit te overwegen in het kader van duurzaamheid.  
 
Hoe deze aansluiting er in jouw woning precies uitziet is volledig afhankelijk van het soort woning. Veel aansluitingen in nieuwere huizen krijgen een warmteafleverset in de meterkast. Maar als die te klein is, kan de warmteafleverset ook op de plaats van de cv-ketel worden geïnstalleerd. Of elders in het huis, zoals bijvoorbeeld een berging, een kelder, een garage of onder de trap. 

Welke aanpassingen moet ik doen aan mijn huis?

Met een warmtenetaansluiting blijft je huidige binneninstallatie van je verwarming en je warme tapwater precies hetzelfde. Er komt wel een nieuwe leiding van het buurtwarmtenet naar je woning, deze moet naar de locatie waar de warmteafleverset wordt geplaatst. De monteurs kijken met jou naar een geschikte locatie voor de warmteafleverset en de leiding.  
 
Als dat mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een leiding die ondergronds door de fundering gaat en pas boven de grond komt op de plek van de warmteafleverset. Als de warmteafleverset niet in de buurt van de voordeur kan worden geplaatst, kan de leiding ook door een bestaande koof of afwerking door de woning. Plaatsing is alleen mogelijk met volledige toestemming van de woningeigenaar. 
 
Als een huis volledig aardgasvrij wordt gemaakt, moet misschien ook het kooktoestel worden vervangen door een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Daarnaast moet de gasmeter en de leidingen worden verwijderd. 

Werkt mijn huidige installatie nog wel met een warmteafleverset?

In vrijwel alle gevallen blijft je huidige installatie gewoon werken. De warmteafleverset heeft namelijk exact dezelfde werking als een huidige cv-ketel. Het levert warmte van 70°C aan de verwarmingsinstallatie en aan de leidingen voor het warme tapwater. Je hoeft dus niets te veranderen aan je bestaande radiatoren of vloerverwarming, of aan je bestaande kranen of douches. Het systeem werkt ook met vrijwel alle slimme thermostaten. 
 
In sommige huizen zijn er grotere, zwaardere cv-ketels of zijn er twee cv-ketels in gebruik. Ook voor warmteafleversets geldt dat er verschillende types beschikbaar zijn, waaronder types met meer vermogen. Voordat een warmtenet wordt aangesloten, komt een monteur ter plekke de situatie bekijken: een schouwing. Dat is een belangrijk bezoek, omdat de mogelijkheden in kaart worden gebracht en het misverstanden en teleurstellingen voorkomt. 

Zijn er leidingen zichtbaar?

Wat er van de leidingen zichtbaar wordt, hangt af van je huidige installatie en wat je met de monteur hebt afgestemd tijdens de schouwing. Er is vrijwel altijd een nette, passende oplossing te vinden en belangrijk is om te weten dat alleen iets wordt geïnstalleerd na jouw uitdrukkelijke toestemming.

Meer weten over een aardgasvrije toekomst?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom warmtenetten.

  • Wanneer komt er een warmtenet in mijn buurt?
  • Wat houdt een warmtenet in?
  • Wat kost een aansluiting op het warmtenet?
  • Is een warmtenet voordelig?

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Particulier
Zakelijk