Vragen over aansluitingen m.b.t. uw woning of tuin
Een warmtenetaansluiting maakt je woning aardgasvrij. Het vervangt je huidige cv-ketel op aardgas. Daarvoor in de plaats komt er een kleiner kastje te hangen, een warmteafleverset. Vervolgens leggen wij een leiding vanuit het lokale buurtwarmtenet naar uw woning aan. In veruit de meeste gevallen verandert er verder niets aan de woning. De bestaande binneninstallatie, bijvoorbeeld de radiatoren of vloerverwarming, blijft hetzelfde. Extra isoleren is ook niet nodig, al adviseren wij dit te overwegen in het kader van duurzaamheid.
Hoe deze aansluiting er in jouw woning precies uitziet is volledig afhankelijk van het soort woning. Veel aansluitingen in nieuwere huizen krijgen een warmteafleverset in de meterkast. Maar als die te klein is, kan de warmteafleverset ook op de plaats van de cv-ketel worden geïnstalleerd. Of elders in het huis, zoals bijvoorbeeld een berging, een kelder, een garage of onder de trap.
Met een warmtenetaansluiting blijft je huidige binneninstallatie van je verwarming en je warme tapwater precies hetzelfde. Er komt wel een nieuwe leiding van het buurtwarmtenet naar je woning, deze moet naar de locatie waar de warmteafleverset wordt geplaatst. De monteurs kijken met jou naar een geschikte locatie voor de warmteafleverset en de leiding.
Als dat mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een leiding die ondergronds door de fundering gaat en pas boven de grond komt op de plek van de warmteafleverset. Als de warmteafleverset niet in de buurt van de voordeur kan worden geplaatst, kan de leiding ook door een bestaande koof of afwerking door de woning. Plaatsing is alleen mogelijk met volledige toestemming van de woningeigenaar.
Als een huis volledig aardgasvrij wordt gemaakt, moet misschien ook het kooktoestel worden vervangen door een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Daarnaast moet de gasmeter en de leidingen worden verwijderd.
In vrijwel alle gevallen blijft je huidige installatie gewoon werken. De warmteafleverset heeft namelijk exact dezelfde werking als een huidige cv-ketel. Het levert warmte van 70°C aan de verwarmingsinstallatie en aan de leidingen voor het warme tapwater. Je hoeft dus niets te veranderen aan je bestaande radiatoren of vloerverwarming, of aan je bestaande kranen of douches. Het systeem werkt ook met vrijwel alle slimme thermostaten.
In sommige huizen zijn er grotere, zwaardere cv-ketels of zijn er twee cv-ketels in gebruik. Ook voor warmteafleversets geldt dat er verschillende types beschikbaar zijn, waaronder types met meer vermogen. Voordat een warmtenet wordt aangesloten, komt een monteur ter plekke de situatie bekijken: een schouwing. Dat is een belangrijk bezoek, omdat de mogelijkheden in kaart worden gebracht en het misverstanden en teleurstellingen voorkomt.
Wat er van de leidingen zichtbaar wordt, hangt af van je huidige installatie en wat je met de monteur hebt afgestemd tijdens de schouwing. Er is vrijwel altijd een nette, passende oplossing te vinden en belangrijk is om te weten dat alleen iets wordt geïnstalleerd na jouw uitdrukkelijke toestemming.
Elke situatie is anders, maar in de meeste gevallen is het mogelijk de leiding onder het pad naar de voordeur te plaatsen. Daarvoor moeten eventuele stenen eruit worden gehaald, maar dit kan goed worden hersteld. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld door een bloemenperk of een grasveld. Dat is ook goed te herstellen. Er worden geen leidingen onder een boom gelegd en bomen worden ook niet voor de aanleg weggehaald. Soms is het mogelijk de leiding ondergronds te persen. Dan hoeft er vrijwel niet gegraven te worden.
Ook is het goed om te weten dat onze leidingen zeer goed geïsoleerd zijn, ze geven nauwelijks warmte af na aanleg. Uw tuin zal hier in de toekomst dus ook geen hinder van ondervinden.
Vragen over de kosten
Elke wijk of buurt die wij aansluiten krijgt een aanbod op maat. Elke wijk is anders en daarom zijn de aansluitkosten verschillend. Het aansluiten van huizen die verder van de weg afliggen of allemaal anders zijn, is aanzienlijk duurder dan het aansluiten van rijtjeswoningen zonder oprit.
Ook extra subsidiëring vanuit de overheid en de kosten van het materiaal van de leidingen hebben invloed op de aansluitkosten. Zodra er in een wijk of buurt plannen zijn voor een warmtenet, krijgen alle mogelijke deelnemers hiervoor een aanbieding met een kostenoverzicht. Pas als de warmtenetaansluiting wordt opgeleverd, wordt de factuur toegestuurd. Daarvoor hoeft nog niet betaald te worden.
Pas na oplevering van de werkende aansluiting op het warmtenet wordt er een factuur gestuurd. Daarop staat het verschuldigde bedrag van de aansluitkosten. Dit wordt verstuurd naar het e-mailadres dat op de aansluitovereenkomst staat. De betaling vindt in één keer plaats. Vind je het lastig om het hele bedrag in één keer te betalen? Dan kan je overwegen om een lening met een lage rente af te sluiten bij het Warmtefonds, die je dan over een bepaalde termijn kunt aflossen.
Ja. Vanuit de Rijksoverheid is er een subsidie van € 3.775,- beschikbaar voor warmtenetaansluitingen, mits de woning volledig aardgasvrij gemaakt wordt. Dat houdt in: ook uw kookvoorziening is aardgasvrij en u heeft schriftelijk bevestigd gekregen van uw aardgasleverancier dat de aansluiting en aardgasmeter verwijderd zijn. Gaat u uw woning isoleren? Ook dan kunt u overwegen om dit in combinatie met een warmtenetaansluiting te doen, want dan krijgt u een hoger percentage van alle kosten in subsidie terug.
Subsidie aardgasvrij: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/aansluiting-warmtenet
Overige subsidiecombinaties: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren
Er zijn twee verschillende overeenkomsten. Allereerst de aansluitovereenkomst, die omvat het realiseren van de aansluiting op het warmtenet. Je betaalt voor de aansluiting bij oplevering van deze aansluiting. Komt er een nieuwe bewoner in de woning? Dan betaalt hij/zij niets voor de aansluiting, omdat deze er al ligt.
De tweede overeenkomst is de leveringsovereenkomst. Dat is het feitelijke contract voor de warmtelevering dat je met het warmtebedrijf hebt. Deze is maandelijks opzegbaar en heeft geen minimale contractduur.
Maar om een woning volledig van het warmtenet af te sluiten, zijn er wel kosten waarmee rekening moet worden gehouden. Immers, het leidingennetwerk en de warmteafleverset moeten worden verwijderd. De kosten die hiervoor mogen worden berekend, zijn wettelijk gemaximeerd. Je kan deze terugvinden op de website van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Vragen over de aansluitovereenkomst of voorwaarden
Nee. De aansluitovereenkomst heeft alleen betrekking op de aansluiting op het warmtenet zelf en de daarvoor benodigde leiding die over jouw perceel loopt naar de warmteafleverset in je woning. De kosten hiervoor zijn eenmalig. Bij een overdracht naar een nieuwe eigenaar blijft de aansluitovereenkomst van kracht: het Warmtebedrijf blijft eigenaar van de leiding en de warmteafleverset.
De leveringsovereenkomst betreft de warmtelevering aan de woning. Betaling vindt plaats op basis van een maandelijks voorschotbedrag en een jaarafrekening aan het einde van het contractjaar. Het is bovendien maandelijks opzegbaar.
Bij het overlijden van de aanvragen geldt de bestaande wetgeving op het gebied van lopende overeenkomsten in het erfrecht. In het geval van een verhuizing waarbij het eigenaarschap van het perceel wijzigt, geldt artikel 3.3 van de aansluitovereenkomst.
Vragen over een buurtwarmtenet
Een warmtenet bestaat uit twee delen: het primaire netwerk dat het hete water van de bron naar de wijk brengt, en het secundaire netwerk dat de warmte aan huizen levert.
Een buurtwarmtenet is dus een secundair warmtenet speciaal voor aansluitingen op woonhuizen of voor kleine lokale zakelijke afnemers zoals een tandartspraktijk. De hoofdleiding van het primaire netwerk levert haar warmte aan een warmte-overdrachtstation. Dit is een klein gebouwtje in de wijk die het warme water in de buurt in omloop brengt. Deze buurtwarmtenetten kunnen alleen gerealiseerd worden als er genoeg deelnemers in de wijk of buurt zijn, de regel is 70% van de aanwezige woningen. Halen we dat percentage? Dan leggen we het buurtwarmtenet in de straat aan en sluiten we geïnteresseerde woningen één voor één aan.
Aansluiten op een warmtenet is geen verplichting. Er zijn ook andere opties. Maar houd er rekening mee dat het aardgasnet uiteindelijk wordt afgesloten en je moet overstappen op een duurzaam alternatief.
De aanleg van buurtwarmtenetten wordt niet vanuit de overheid gedaan, maar vanuit warmtebedrijven. Dat is kostbaar. Het betreft materiaal en arbeid omdat er graaf- en herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden. De warmtebedrijven moeten de kosten van de aanleg financieren, gedurende de hele tijd dat er nog geen warmte geleverd wordt. Bovendien zijn er ook kosten verbonden aan onderhoud, wettelijk verplichte back-up voorzieningen en dergelijke.
Als er te weinig mensen meedoen in een buurt, is het aanleggen van een warmtenet te duur. Daarom is het nodig dat 70% van de huizen meedoet om dit te laten slagen. Meedoen is niet verplicht, dus het is belangrijk om samen als buurt te beslissen of jullie willen aansluiten.
Dat hangt volledig af van of het de leiding van het hoofdwarmtenet (primair) of het buurtwarmtenet (secundair) betreft. Consumenten kunnen niet direct aansluiten op de hoofdleiding, daarvoor zijn zowel de temperatuur en de druk te hoog. Voor zakelijke grootverbruikers kan dit wel, maar wel met een aangepaste grotere installatie.
Als er een buurtwarmtenet langs jouw woning ligt, kun je je huis wel laten aansluiten. Maar, houd rekening met de aanlegkosten voor een aansluiting. De aansluittermijn hangt af van de planning van onze aannemer. Om kosten te besparen en tijd te vinden bij de aannemers, organiseren we nieuwe aansluitingen per groep, niet individueel.
Een warmtenet is een nieuwe infrastructuur die nog niet in de grond ligt. Die moet wel eerst aangelegd worden voordat er warmte geleverd kan worden. Bij de aanleg wordt er rekening mee gehouden dat alle woningen en aangrenzende bedrijven bereikbaar blijven. Aanleg wordt afgestemd met de gemeente en andere netbeheerders.