Denk je na over het overstappen naar een duurzame verwarmingsoplossing voor jouw woning? Dan bieden wij de oplossing; namelijk warmtenetten. Warmtenetten, of stadsverwarming, is een systeem waar warm water doorheen stroomt. Dit systeem levert warmte voor zowel verwarming als warm water, afkomstig uit duurzame bronnen. Deze systeem bieden een effectieve en comfortabele oplossing voor je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Wat is een warmtenet precies?
Een warmtenet is een netwerk van geïsoleerde leidingen dat warm water transporteert van een centrale bron naar verschillende afnemers zoals woningen, bedrijven en openbare gebouwen. Met het warme water verwarm je jouw huis comfortabel en het levert douchewater zonder kostbare aanpassingen aan de bestaande installatie. De warmte wordt opgewekt uit diverse duurzame bronnen, zoals geothermie, aquathermie, zonne-energie, restwarmte van industrie of biomassa. Deze manier van verwarmen is niet alleen milieuvriendelijk maar ook efficiënt en veilig.
Schrijf je in
Voordelen van aansluiten op een warmtenet
Het aansluiten bij een warmtenet biedt een heel aantal aantrekkelijke voordelen die bijdragen aan een efficiënter en duurzamer energieverbruik in zowel huishoudens als bedrijven.
- Duurzaamheid: door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen helpt een warmtenet de CO2-uitstoot te verminderen.
- Gemak: als gebruiker van een warmtenet is het grote voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud van een eigen verwarmingssysteem, zoals een cv-ketel. Alle technische zaken worden centraal geregeld en onderhouden door de leverancier van het warmtenet. Dit betekent minder gedoe en onvoorziene uitgaven voor de eindgebruiker.
- Betrouwbaarheid: warmtenetten zijn ontworpen om een constante en betrouwbare levering van warmte te garanderen. De systemen zijn minder gevoelig voor individuele storingen, wat zorgt voor een ononderbroken beschikbaarheid van warmte, zelfs tijdens extreme weersomstandigheden of technische problemen.
- Kostenbesparing: Hoewel er eenmalige aansluitkosten zijn voor de aansluiting op een warmtenet zijn, levert het op de lange termijn besparingen op. Dit komt doordat de operationele en onderhoudskosten lager zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen. Een warmtepomp vraagt om meer aanpassingen aan installaties, is duurder in aanschaf en heeft een beperktere technische levensduur.
Hoe kun je je aansluiten op een warmtenet?
Overweeg je een aansluiting op het lokale warmtenet? Neem dan eerst contact op met je lokale energieleverancier of gemeente. Zij kunnen je van informatie voorzien over de beschikbaarheid, kosten en het proces van de aansluiting.
De tweede stap van het proces het inzichtelijk maken van de kosten die bij een warmtenet komen kijken. Een voordeel hiervan is dat je als eigenaar van een woning of gebouw een overheidssubsidie, de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE-subsidie), kan aanvragen voor de aansluiting op een warmtenet.
Heb je alle informatie hebt en besluit om de overstap te maken? Volg dan de procedure die je energieleverancier of gemeente heeft opgesteld voor een soepele en succesvolle overgang naar een duurzamere warmtevoorziening.
Sluit je aan bij een warmtenet!
Het aansluiten bij een warmtenet is een slimme keuze voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzamere toekomst. Het biedt niet alleen milieuvoordelen, maar verbetert ook het comfort en gemak van de warmtevoorziening in jouw huis. Ben jij klaar om de stap te zetten? Neem dan contact op! Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.