Verduurzamen? Dat klinkt voor veel mensen duur. De aanschaf van zonnepanelen, een warmtepomp, elektrische auto, het loopt al snel aardig in de papieren. Verduurzamen van je huis kan op een kostenefficiënte manier. Namelijk, door je aan te sluiten op het warmtenet. Warmtenetten voorzien huizen en gebouwen op een milieuvriendelijke manier van warmte. We leggen graag aan je uit welke subsidies je kunt krijgen en hoe je de subsidie kunt aanvragen.

Subsidie voor aansluiting op het warmtenet

De overheid en diverse lokale instanties bieden subsidies voor het aansluiten op een warmtenet. Deze subsidies zijn speciaal bedoelt om de initiële kosten die er zijn bij de aansluiting op een warmtenet te dekken. Denk hierbij aan de installatie, zoals leidingen en koppelingen, en de aanschaf van een warmteafleverset die nodig is om de warmte in de woning te brengen. Het doel van deze subsidies is het bevorderen van duurzame energieoplossingen en het verlagen van de CO2 uitstoot.

De subsidie van 2024 bedraagt € 3.775 per woning.

Schrijf je in

subsidie warmtenet aanvragen

Hoe vraag je subsidie aan?

Het aanvragen van subsidie voor een warmtenet is eenvoudig. Begin met het controleren van de beschikbaarheid van subsidies in jouw gemeente of regio, deze kunnen namelijk per locatie verschillen. Veel gemeenten hebben specifieke pagina’s op hun website waar alle relevante informatie over de voorwaarden, het aanvraagproces en de deadlines, zichtbaar is. Daarnaast biedt de website van de rijksoverheid ook een overzicht van actuele subsidieregelingen en criteria waaraan voldaan moet worden.

Vervolgens vul je een aanvraagformulier in. Bij deze aanvraag horen ook ondersteunende documenten, zoals een technische beschrijving van de aansluiting op het warmtenet, een kosten-baten analyse en de verwachte duurzaamheidsvoordelen. Tip: zorgt dat alle documentatie volledig en zorgvuldig is voor extra versterking van je aanvraag.

Heb je ondersteuning nodig bij het aanvraagproces? Sommige energieleveranciers bieden dit aan, vooral wanneer zij direct betrokken zijn bij het beheer van het warmtenet. Zij kunnen je praktische tips geven over het je het proces het beste aan kan pakken en welke specifieke lokale regelingen er mogelijk van toepassing zijn.

Let wel op dat sommige subsidieprogramma’s een beperkt budget hebben en werken met ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Wees er dus op tijd bij met het aanvragen van een subsidie.

hoeveel subsidie warmtenet

Warmtenet bij Warmte met Elkaar

Komt er een warmtenet bij jou in de straat en ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van je woning door middel van een aansluiting op dit net? Vraag dan de subsidie voor het warmtenet aan zodat je op een financieel interessante manier kunt verduurzamen. Wil je meer weten over subsidies of over het warmtenet? Neem dan gerust contact met ons op! We vertellen je er graag alles over. Of informeer bij je gemeente voor de mogelijkheden en voorwaarden.

Wat betekent een nieuwe warmtenetaansluiting voor mijn woning?

Een warmtenetaansluiting vervangt uw huidige cv-ketel op aardgas. Daarvoor in de plaats komt er een kleiner kastje te hangen, een warmteafleverset. Vervolgens wordt een leiding vanuit het lokale buurtwarmtenet naar uw woning aangelegd. In veruit de meeste gevallen verandert er verder niets aan de woning, de bestaande binneninstallatie, bijvoorbeeld de radiatoren of vloerverwarming, blijft wat deze is. Extra isoleren is ook niet nodig, al adviseren wij in het kader van duurzaamheid ook om dit te overwegen.

Hoe deze aansluiting er in uw woning precies uit komt te zien is volledig afhankelijk van het soort woning. Veel aansluitingen in nieuwere huizen krijgen een warmteafleverset in de meterkast, maar als die te klein is, kan het ook op de plaats van de cv-ketel of elders in het huis zoals bijvoorbeeld een berging, een kelder, een garage of onder de trap.

Welke aanpassingen moet ik doen aan mijn huis?

Met een warmtenetaansluiting blijft uw huidige binneninstallatie van uw verwarming en uw warme tapwater precies zoals het was. Er komt wel een nieuwe leiding van het buurtwarmtenet naar uw woning, deze moet naar de locatie waar de warmteafleverset geplaatst wordt. De monteurs kijken met u naar een geschikte locatie voor de warmteafleverset en de leiding. Als dat mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een leiding die ondergronds door de fundering gaat en pas naar bovengronds komt op de plek waar de warmteafleverset komt. Of de leiding gaat door een bestaande koof of afwerking door de woning, als de warmteafleverset niet in de buurt van de voordeur kan worden geplaatst. Plaatsing is alleen mogelijk met volledige toestemming van de woningeigenaar.

Als een huis volledig aardgasvrij wordt maakt, moet misschien ook het kooktoestel worden vervangen door een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Daarnaast moet de gasmeter en het leidingwerk worden verwijderd.

Werkt mijn huidige installatie nog wel met een warmteafleverset?

In vrijwel alle gevallen blijft deze net zo werken zoals het deed. De warmteafleverset heeft namelijk exact dezelfde werking als een huidige cv-ketel: het levert warmte van 70°C aan de verwarmingsinstallatie en aan de leidingen voor het warme tapwater. U hoeft dus niets te veranderen aan uw bestaande radiatoren of vloerverwarming, of aan uw bestaande kranen of douches. Het werkt ook met vrijwel alle slimme thermostaten.

In sommige huizen staan er grotere, zwaardere cv-ketels of zijn er twee cv-ketels in gebruik. Ook voor warmteafleversets zijn er verschillende types beschikbaar, waaronder types met meer vermogen. Voordat een warmtenet wordt aangesloten, komt een monteur ter plekke de situatie bekijken: een schouwing. Dat is een belangrijk bezoek, omdat het misverstanden en teleurstellingen voorkomt.

Zijn er leidingen zichtbaar?

Wat er van de leidingen zichtbaar wordt, hangt af van uw huidige installatie en wat u met de monteur heeft afgestemd tijdens de schouwing. Er is vrijwel altijd een nette, passende oplossing te vinden en belangrijk is om te weten dat alleen iets wordt geïnstalleerd na uw uitdrukkelijke toestemming.

Moet de tuin worden open gegraven?

In de meeste gevallen is het mogelijk de leiding onder het pad naar de voordeur te leggen. Daarvoor moeten de stenen eruit, maar kan goed worden hersteld. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld door een bloemenperk of een grasveld, dat ook goed te herstellen is. Er worden geen leidingen onder een boom worden gelegd en bomen worden niet voor de aanleg weggehaald. Het is soms ook mogelijk de leiding ondergronds te persen. Dan hoeft er vrijwel niet gegraven te worden.
Onthoud uw nummer. Klik hier om naar het formulier te gaan