Collectieve verwarming voor buurten en wijken

In Nederland verwarmen we onze huizen en ons water vaak nog met aardgas, een fossiele brandstof die CO2 uitstoot en bijdraagt aan klimaatverandering. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals het gebruik van bestaande warmte uit andere bronnen. Collectief verwarmen via een warmtenet is een duurzame oplossing om gebouwen en wijken te verwarmen, mits de warmte in het warmtenet van duurzame bronnen afkomstig is in plaats van gasgestookt is.

Wat is collectieve verwarming

Collectief verwarmen is een systeem waarbij meerdere woningen of gebouwen gezamenlijk gebruikmaken van één warmtebron, zoals een centrale ketel of warmtenet. Dit systeem kan efficiënter en duurzamer zijn dan individuele verwarmingssystemen, doordat de warmte centraal wordt opgewekt en verdeeld. Hoe die warmte vervolgens gebruikt wordt, kan weer op individueel niveau bepaald worden. De temperatuur van je woning of water bepaal je dus gewoon zelf, maar de warmte is afkomstig van een collectief warmtenet. Hierdoor wordt energie bespaard en kan het gebruik van hernieuwbare energiebronnen makkelijker worden geïmplementeerd.

Schrijf je in

aardasvrije wijk stappenplan

Collectief verwarmen met een warmtenet

Collectief verwarmen met een warmtenet, ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming, is een systeem waarbij warmte centraal wordt geproduceerd en via een netwerk van geïsoleerde leidingen naar meerdere gebouwen wordt getransporteerd.

De warmte wordt meestal in de vorm van heet water of stoom gedistribueerd en gebruikt voor zowel ruimteverwarming als warm kraanwater. Warmtenetten zijn bijzonder efficiënt doordat ze grootschalig warmteverlies minimaliseren en de energieproductie optimaliseren. Dit leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot en een grotere flexibiliteit in het gebruik van duurzame energiebronnen.

aardgasvrije wijk particulieren

Waarom kiezen voor collectief verwarmen?

Collectief verwarmen via het warmtenet is een duurzaam alternatief voor het gebruik van aardgas. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot voor aangesloten woningen en bedrijven. Bovendien zijn deze netten veiliger, aangezien er geen cv-ketels nodig zijn. Hierdoor is er geen risico meer op koolmonoxidevergiftiging. Warmtenetten zijn geschikt voor alle standaard verwarmingssystemen, zoals radiatoren en vloerverwarming. Vaak zonder dure en ingrijpende veranderingen. Collectief verwarmen verandert dus niets aan jouw wooncomfort.

Dankzij de Warmtewet ben je daarnaast altijd verzekerd van warmte. Warmtebedrijven zijn verplicht te zorgen voor een continue en betrouwbare levering van warmte. Dit betekent dat warmtebedrijven maatregelen moeten nemen om storingen te voorkomen en snel op te lossen als ze zich voordoen.

De Warmtewet bevat ook regels voor de prijsstelling. De tarieven voor warmte zijn gemaximeerd om te voorkomen dat consumenten te veel betalen en worden jaarlijks vastgesteld op basis van een vergelijking met de aardgasprijs van dat moment.

Daarnaast moeten we nu eenmaal van het gas af, door het klimaatakkoord om klimaatneutraal te zijn voor 2050. Warmtenette zijn een duurzame keuze voor het verwarmen van gebouwen en huizen tegen de laagste maatschappelijke kosten.

naar een aardgasvrije wijk

Collectief verwarmen met Warmte met Elkaar

Jouw buurt of wijk collectief verwarmen? Sluit je aan bij een warmtenet! Benieuwd of er al een warmtenet bij jou in de buurt ligt of plannen in gang zetten voor de aanleg? Wij staan klaar om je verder te helpen. Neem gerust contact met ons op! Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan vast aan voor onze nieuwsbrief.

 

Onthoud uw nummer. Klik hier om naar het formulier te gaan