Een aansluiting op een warmtenet heeft veel voordelen in vergelijking met een aansluiting op het aardgas. In dit blog zetten we de 10 belangrijkste voordelen van een warmtenet voor je op een rij.

1. Duurzaam verwarmd

Je woning kan volledig aardgasvrij worden gemaakt. Door de aansluiting van het warmtenet wordt je huis verwarmd zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Je geniet dus van hetzelfde comfort, maar dan zonder dat dit het milieu belast.

2. Minder CO₂-uitstoot

De CO₂-uitstoot van je woning wordt direct minimaal 85% lager. De warmte wordt namelijk duurzaam opgewekt. De grootste oorzaak van CO₂-uitstoot is het gebruik van aardgas voor verwarming van je woning en het maken van warm water. Als je dat kunt vervangen, is je carbon footprint in 1 klap drastisch verkleind.

3. Onbeperkt warm water

Met een aansluiting op een warmtenet heb je geen extra boilervat nodig om voldoende warm water te hebben om te douchen of in bad te gaan. Het water wordt direct verwarmd door de afleverset en is onbeperkt voorradig. Duurzaam met behoud, zelfs verbetering van het comfort.

4. Geen onverwachte kosten meer

Omdat de warmteafleverset eigendom is van je warmtebedrijf, heb je daar zelf geen zorgen meer over. Je hebt geen extra kosten meer voor jaarlijkse service en ook de kosten voor reparatie van onderdelen zijn verleden tijd. En wat helemaal mooi is: je hoeft ook geen rekening meer te houden met kosten voor vervanging, want ook dat zit bij het abonnement in.

5. Ruimtebesparend

Een warmteset is niet groot en past eigenlijk altijd in de moderne meterkast. En, omdat het boilervat niet nodig is, scheelt dat ook nog eens enorm. Een boiler die je bijvoorbeeld nodig hebt als je kiest voor een warmtepomp is best omvangrijk (denk aan een groot model Amerikaanse koelkast). Je bespaart op deze manier dus een hoop ruimte.

6. Toekomstbestendig

Een warmtenet hoeft niet te worden vervangen. Als je overstapt op een warmtenet ben je voor altijd klaar. Warmtebedrijven ontwikkelen ook steeds nieuwe en duurzamer bronnen, om de warmte te kunnen gebruiken voor het warmtenet. Daardoor wordt de warmte die je gebruikt, ook steeds duurzamer. En daar hoef je zelf niets voor te doen.

7. Garantie op warmte

Een warmtenet is een collectief systeem en de wet geeft je als consument een aantal belangrijke rechten. Het recht op warmte bijvoorbeeld. Mocht er in het warmtenet iets misgaan, waardoor je zonder warmte komt, dan heb je recht op een noodvoorziening of mogelijk zelfs schadevergoeding.

8. Geen risico’s zoals bij gasgebruik

Koolstofmonoxidevergiftiging, brandgevaar, fijnstof: risico’s die worden veroorzaakt door gasgebruik. Die zijn voorgoed voorbij.

9. Behoud van verwarmingsinstallatie en radiatoren

Overstappen op een warmtenet is eigenlijk heel eenvoudig. bijvoorbeeld omdat je bestaande verwarmingsinstallatie met radiatoren gewoon in gebruik kan blijven.

10. Geen isolatie of verduurzamingsvereisten

Overstappen kan direct. Je hoeft daarvoor niet eerst een woning volledig te isoleren. De stap naar duurzame warmte kun je meteen zetten. Dat is fijn en belangrijk voor het klimaat. Besparen door isolatie? Altijd fijn, dat kan daarna natuurlijk ook en dat is goed voor de portemonnee.

Profiteer ook van de voordelen van een warmtenet

Een overstap naar een warmtenet biedt dus niet alleen duurzame voordelen, maar ook een zorgeloos en comfortabel perspectief voor de toekomst. Met verminderde CO₂-uitstoot, onbeperkte warmwatervoorziening, geen onverwachte kosten, ruimtebesparing kies je voor een praktische en milieuvriendelijke oplossing en ontdoe je jezelf van de risico’s die gepaard gaan met gasgebruik. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij jou in de buurt om aan te sluiten op een warmtenet? Neem contact met ons op!